Babót Község Önkormányzata

A fa/facsoport története

A babóti Királyfák számunkra a múlt ajándékát és ránk bízott kincsét jelentik, melyet a jövő számára őriznünk kell. Jelen vetélkedőben nevezett fa a környék legszebbjének mondható.
A Béke téri Királyfa egyike a település közigazgatási területén védetté nyilvánított kocsányos tölgyeknek, származását illetően két felfogás létezik. Az elsőt a fák védetté nyilvánításáról szóló 10/1994. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete rögzíti, amely kimondja, hogy a tölgyeket 1896 -ban a Millenium alkalmából ültették.
Ezzel szemben a Dr. Tardy János szerkesztésében 1996 -ban megjelent "Magyarországi települések védett természeti értékei" című könyv a következőket tartalmazza a babóti kocsányos tölgyekről: "A védettséget javasoló Balsay László erdőmérnök 1972-ben azt írta, hogy ezek a példányok a Kis- Rába mellékvizei, a Lökös-ér és a Tordosa- ér közötti egykori ártéri keményfás tölgy- kőris- szil- ligeterdők hagyásfái. (...) Az őshonos, tájjellemző fák védelmének fontosságát a település lakói példamutató szemlélettel már igen korán felismerték és az út nyomvonalát is védelmüket megtartva alakították ki."

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
9351 Babót, Béke tér. (202 hrsz)
Faj: 
kocsányos tölgy
Kora: 
250-300 év
Magassága: 
15-20
Törzskerület: 
450 m2