Kun András

A fa/facsoport története

Milleniumi tölgyek

A Galaberdai forrástól nyugatra vonuló vízfolyástól északra elterülő réten volt hajdanán a somogyvámosi ifjúság szórakozóhelye. A tisztás színtér volt a lányok karikázásához, a legények erőfitogtatásához, valamint a "pünkösdi király" választás ügyességi versenyeinek helyszínéül is szolgált.
Amint egykor Márton Imréné elbeszélte, édesapja, György József akkortájt volt 18 év körüli legényke. Barátokkal, játszótársakkal valami maradandó emléket szerettek volna állítani az ünnep tiszteletére, és hátrahagyni nevüket az utókor számára 1896-ban, a Millenium évében. Sajnos a nevekből nem maradt más fenn csak az előbb említett.
Az ifjak öt tölgyfa csemetét ültettek el, négyet egy szabályos négyzet sarkaiba, az ötödiket pedig a szögfelező átlók metszéspontjába. Azt az ötödiket középre, mint féltve őrizettet, amelynek kiásott gödrében palackba zárt papíron üzenetet is küldtek az utókor számára, az ültetők névsorával.
Sokat gondolkodom azon - vajon melyik lehetett az ötödik az én általam megért három közül, amelyekből mára már csupán kettő őrzi a titkot, és az üzenetet.
Somogyvámos, 2010. július 20.
Vanderer Ferencné elbeszélése

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Somogyvámos, Krisna-völgy. GPS-koordináta: E546 260; N137 997
Faj: 
Kocsányos tölgy
Kora: 
114 é
Magassága: 
30 m
Törzskerület: 
497 cm