Lajos Jánosné

A fa/facsoport története

1973-ban átépítésre került az óvoda. Ebben az évben az óvoda közössége fákat ültetett. Ekkor ültették ezt a fát is. Az óvoda az idők folyamán még kétszer újult meg, legutóbb 2010 februárjában. Az átépítéseket, felújításokat több fa nem élte túl, de ez a "Juhar" megmaradt. A pár méterre tőle álló másik Juharfa a lépcső útjában volt, ezért ki kellett vágni. Ennek a fának a törzsében talált helyet magának egy harkály pár. Az építők kivágták a fát, de ügyeltek a fa törzsében levő odúra, amit átkötöttek a megmaradt fára.
Ez a fa a"Mi fánk". Elnevezését onnan kapta, hogy az óvodában folyó környezeti munka szerves részét képezi a fa évszakonkénti megfigyelése. Minden csoport választott magának egy fát, amit a gyermekekkel közösen egész évben, évek során figyelnek. Megfigyelik az évszakonkénti változásait, felfedezik levelein az ősz színgazdagságát, megtapasztalják milyen kellemes nyáron az árnyékában hűsölni. Megsimogatják a gyermekek a kérgét, elmondják mit éreznek, kéregmintát készítenek róla, megvizsgálják a fa egészségi állapotát /sérült-e valahol a kérge, telepedtek-e meg rajta gombák/, megfigyelik milyen állatok laknak rajta, beszélgetnek arról, hogy mi mindent kaphatnak az állatok a fától, lehullott leveleiből képeket készítenek /ragasztás, levélnyomda/, megbeszélik, hány éves a fa, miért hullnak le a levelek ősszel, mit nevezünk avarnak, minek köszönhetjük a tiszta levegő nagy részét.
Ez a fa a Katica csoport fája. Alatta kapott helyet a madáretető, madáritató, az időjárás állomás, gyógynövények, a fára kötött odúba, pedig az idén egy rigópár költözött, lombja között vadgerlepár, és sok-sok kis madár talál védelmet.
A környezettel való ismerkedés közben alakul a gyermekek társas magatartása. A környezet, a változó természet már az óvodás gyermekekre is hatással van. Ezen és rajtunk múlik, hogy mennyit vesz észre belőle. A kisgyermeket az érdekli, amit érdekessé teszünk számára. Neki nem probléma, ha az összefüggéseket még nem érti. A környezeti nevelésnek a környezetet és a gyermek, az ember kapcsolatát kell figyelembe vennie. Az ember, a gyermek ott van mögötte, és nekünk mindig azt kell szem előtt tartani, figyelni, vizsgálni: hogyan alakul a gyermek és a természet kapcsolata. Az értékek felismerése lassan alakul ki. A külső világ tevékeny megismerésénél igénybe kell vennünk a természetet. Erre nagyon jó alkalom a fa megfigyelése, óvása, szeretete.
Általunk írt vers a fáról:
Az óvoda a falu egyetlen óvodája, 107 kisgyermek játszóháza. Kiknek árnyékra volt szükségük, ezért fákat ültettünk.
Az évek során az óvoda már többször is átépült, de ez a fa megmaradt sértetlenül.
Madárzajtól hangos koronája, sok kismadár víg tanyája.
Sok kis madár az ágakon megpihenni szeret nagyon.
Galambbúgás,rigófütty, madárcsicsergés veri fel a természet csendjét.
Hallgatja sok kicsi gyermek kik e fát figyelik.
Árnyékában hűsölve, időjárást figyelve gereblyézik az avart, tisztán tartva az udvart.
Itatóban víz, etetőben eleség, hogy a vendégeknek mindig legyen elég.
Gondoskodást meghálálva madárzajtól hangos a fa lombja.
Büszkén áll itt egymagában az óvoda udvarában.
Nem baj, ha fúj a szél, esik az eső vagy süt a nap, reméljük, hogy ez a fa örökre itt marad. S Te ki e fát figyeled állj meg alatta legalább egy pillanatra. Tekinteted emeld a fára, évtizedek tanújára. Hallgasd csendben mit mesél, elmondja majd történetét. Volt egyszer egy óvoda, gyermekek jártak oda. Leültek a fa alá, s hallgatták a madarak dalát.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Dél-alföldi régió Csongrád megye,Csanytelek, Kossuth u. 12. Szélesség:46°35'58.33"É Hosszúság: 20°6'55.88"K Csongrádi Kistérség Egyesített Nevelési Intézmény Csanyteleki Tagóvodája Csanyteleki Napközi Otthonos Óvoda udvara
Faj: 
Juhar
Kora: 
37 év
Magassága: 
20m
Törzskerület: 
2,5m=250cm