Palotai Turul Társaság

A fa/facsoport története

Még ha egy almafácskával is...

Wass Albert születésének 100. évfordulója, továbbá a Wass Albert-emlékév apropóján Várpalotán, 2008. április 8-án ünnepélyes keretek között az országban egyedülálló élő emlékművet adtak át a város lakóinak. Az élő emlékmű szimbolizálja a magyar földhöz, az elszakított nemzettársakhoz való ragaszkodást, az anyaországiak élő feladatát velük szemben, s egyúttal Wass Albert írói nagyságát és műveinek máig ható mondanivalóit. A kezdeményező Palotai Turul Társaság és Várpalota Város Önkormányzatának hathatós támogatásával sikerült megvalósítani a Wass Albert-emlékparkot, ahol egy emléktábla is elhelyezésre került. Az élő emlékmű ötlete az író A tizenhárom almafa című regényén alapszik.
Az újonnan kijelölt magyar–román határ éppen Mózsiék háza alatt szeli ketté Erdélyországot. Mózsi annak idején húsz almafát ültetett a ház mellé, melyekből Észak-Erdély hazatérésekor már csupán tizenhárom fácska növekszik a kommandói hegyoldalban. De nem mindegyik Mózsiék birtokán, ugyanis hat fácska az ismét magyarrá lett Észak-Erdélyhez kerül, míg hét fa román fennhatóság alatt marad. Mózsi furfanggal a határt jelző cöveket éppen egy fácskával odébb szúrja le: hadd legyen mégis a magyarnak több igaza. Még ha egy almafácskával is csupán.
Ennek megfelelően egy tizenhárom fából álló almáskertet alakítottak ki Várpalotán, amelyet 6:7 arányban megoszt a magyar–román határt jelző karó. Az átadó ünnepélyen került sor ennek a cölöpnek a kihúzására, majd egy fával arrébb való letűzésére (7:6), hogy jelezve legyen, akár a könyvben: hadd legyen mégis a magyarnak több igaza. Még ha egy almafácskával is csupán. Ezt az almafát szeretnénk jelölni az Év fájának!
Az almáskert két éve díszíti Várpalota parkját. Azóta néhány fája már rongálást is megszenvedett, de töretlenül él, hirdet és vonz: ez évben Várpalota kistérsége a Wass Albert Emlékpark mellé ültetett egy kis hársfát a kistérségi összefogást jelképezve, illetve az almafák között kapott méltó helyet egy kopjafa a pozsonyi csatára emlékezve.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Csík Ferenc park, Várpalota,helyrajzi szám: 141. (Fekete Gyémánt, Fehérvári, Gárdonyi és a Korompay utca által határolt terület)
Faj: 
almafa
Kora: 
2,5 év
Magassága: 
350 cm
Törzskerület: 
13 cm