Pichlerné Harton Erika

A fa/facsoport története

Hogyan segített rajtunk a diófánk?
Nagyon szomorúak voltunk. Elment apa, mi pedig itt maradtunk. Anya, Panna, Hanni és Matyi. Nem tudtuk mi vár ránk, hogyan leszünk ezután. Pont erre az időszakra esett, hogy huszon évek után munkahelyemet is elvesztettem. Úgy éreztem jártányi erőm sincs, olyan tavaszi fáradtság féle ez mely több évszakig is eltarthat. Mosoly nélkül.
Segítség után néztem, egy természetgyógyászhoz vezetett az utam. Meghallgatott, aztán egy kis hókusz-pókusz, Bach virágterápia, majd végül megállapította: dió kell nekem. Belső szilárdság. A diófa a védekező erő és a belső stabilitás szere. Pajzsot nyújt a külső behatások ellen, főként amikor élet iránya meg akar változni. Erősíti a személyiséget, és lehetővé teszi a saját élet-elképzelés kialakítását illetve megváltoztatását. Biztos vagyok magamban érzést sugall. Igen, ezt akartam érezni.
Hazaérve, kapunkat kinyitva aznap előre köszönt. Eddig is velünk élt meghúzódva, alatta hűsöltünk nyaranta, gereblyéztük a leveleit ősszel. Ma előre köszönt és odanyújtotta segítő jobbját. Megálltam. Ő is állt. Szilárdan, rendíthetetlenül. Amikor viharok tépték, csavarták az ágait, amikor jégeső zúdult rá, a téli fagyban, a nyári rekkenő kánikulában is. Éreztem, segíteni tud, segíteni fog. Reggelente ébredés után bevettem a diófa cseppeket és rápillantottam. A törzsét néztem, mennyire szilárd. Nap közben is többször eszembe jutott.
Megálltunk a lábunkon ahogy mutatta, ahogy elvárta. Most az árnyékában írom e sorokat. Szelíden hűst ad a nyári melegben. Mosolygósakká váltunk, mi több Mosolygyártók lettünk. E vidám kis társaság képviselőjeként pályázom az Év fája pályázatra Vele.
Ősszel dióéréskor megünnepeljük Őt a „De jó diós délután”-on. Lesz itt diószedő, diótörő verseny, dió hoki, célba dobás dióval, és dió lutri. Játszóház a kicsiknek, ahol persze hogy dióból készítünk játékokat. Az ennivaló siós tészta és csuda finom diós sütemények.
Szeretettel várunk a fa alatt:
Mosolygyártók
http://www.mosolygyar.eoldal.hu

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Kozármisleny Gárdonyi Géza utca 48.
Faj: 
Dió
Kora: 
40 év
Magassága: 
30 méter
Törzskerület: 
263 cm