TREFORT TÉRI ÓVODA SOPRON

A fa/facsoport története

„Húúú, beállni a
hatalmas fa ágai alá és felnézni…
”aztaaa”
Akkora mint egy dinoszaurusz!”

Trefort Téri Óvoda Virág csoportos gyermekei

A Rák-patak partján lévő Erzsébet-kert a XVIII. század elején még a városfalakon kívüli kültelek volt. A szépen gondozott, eredetileg magántulajdonban levőparkot 1763-ban vásárolta meg a város.
Az akkor Neuhofnak nevezett park egyike az ország legrégibb közparkjainak. Az eredetileg szabályos mértani építésű franciás park térbeli rendje utóbb oldottabb lett. Rövidesen afféle "soproni városligetté" változott. 1841-ben a városban katonáskodott Petőfi - aki diák rajongóival és katonacimboráival - szívesen járt a Neuhofba. 1846-ban megkezdődött a Neuhof tájképi kertté alakítása.

A park nevezetes fafajai közül kiemelkedik a kaliforniai óriás- vagy mamutfenyő, amely a múlt század 70-es éveiben Magyarországra eljutott első példányok egyike. Dahner Samu egykori városi főkertész emlékezései szerint körülbelül 10 évi előnevelés után 1880-85 között ültették mai helyére. Jelenleg kb. 140 éves !!!!
A kaliforniai óriás- vagy mamut-fenyő első példányait 1853-ban hozták át Európába.
Bécsből a császári kertészetből az ott, illetve az örökös tartományokban felhasználásra nem kerülő fölös szaporítóanyag csak a kiegyezés után kerülhetett át hozzánk, tehát ez a magyarázata, hogy a XIX. század 70-es éveinél korábbi mamutfenyő nem található Magyarország területén.

1898-tól a korábbi Neuhofot a tragikus körülmények között elhunyt, Magyarországon méltán közszeretetnek örvendő királyné emlékének tiszteletére Erzsébet-kertnek nevezték el.

A fa az óvodánk életének része. Központi szerepet tölt be a "Madarak és fák" világnapja alkalmából is.
A gyermekeken keresztül eljutunk a családokhoz, és elősegítjük a környezettudatos élet kialakítását a tevékenység központú kompetencia nevelés keretében.
Védjük és óvjuk a természetet hogy legyen több fa aminek megfejthetjük több százéves titkát.

A fa Sopron város büszkesége, turisztikai látványossága, esküvői fotózások háttere és a hagyományos Tündérfesztiválok ÉLŐ díszlete egy szép közpark közepén !

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Nyugat-Magyarország, Győr-Moson-Sopron Megye, Sopron, Erzsébet- kert http://geospace.hu/terkep/#lat=47683275&lng=16571911&zoom=16&currentmap=0
Faj: 
MAMUTFENYŐ
Kora: 
140 ÉV
Magassága: 
30-40 MÉTER
Törzskerület: 
KB .4-5 MÉTER