Mammutfenyőpár, Budakeszi

A fa/facsoport története

Budakeszi külterületén található két, szakértők szerint több mint 100 éves mamutfenyőket budakeszi lakossága régebb óta ismerte, de a nagyközönség előtt Pászti Gyula (1917-1996) a Budapesti Rockenbauer Pál Túravezetők Klubjának alapítója és vezetője tette ismerté ezt a területet. Ennek tiszteletére egy emlékoszlop is áll a róla elnevezett területen, mely 1979 óta természetvédelmi oltalom alatt áll.
A két fa azért is különleges, mert ismereteink szerint ez a két legöregebb mamutfenyő hazánkban, melyek külterületen találhatóak, nem pedig közparkban, botanikus kertben.
Az utóbbi években a lakosság és a túrázok egyre nagyobb számban keresik fel és a két öreg fát. A kis erdőfolttal tarkított terület mára a város egyik legnevezetesebb helyszínei között szerepel. Az iskolák biológia órákat tartanak a nagy fák árnyékában, a város pedig több éve ide szervezi a Gyermeknapi és Föld napi rendezvényeket. Emellett a turistáknak gyakori találkozópontja.
A két fa kultúrtörténeti emlékeket is őriz, mert mellettük állt a Zichy uradalom egyik vadászháza, melynek a parkjába lett három mamutfenyő elültetve. A területen mára a természet az úr. A korabeli parkból csak famatuzsálemek maradtak. A három fa közül napjainkra csak kettő maradt, mert az egyik fába a 70-es években villám csapott és kidőlt. Mindenkinek a legnagyobb örömére ketten azóta is dacolnak az idő múlásával . A fákra mindenki nagyon büszke és két helyi civil egyesület is rendszeresen takarítja és szépíti a környezetüket. A hatalmas fatörzsek repedéseiben rendszeresen fészkelnek csuszkák és a fakúszok.
2009 óta a lakosság segítségével a Nemzetközi Dendorlógiai Alapítvány felajánlásából 6 mamutfenyőket ültettünk ki, hogy idővel kialakulhasson az "óriások erdeje".

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
GPS koordinátk: 47 fok 30' 43" / 18 fok 54' 52" . Budakeszi külterületén a 10163 hrsz. Pászti pihenő - Mamutfenyő domb nevű helyi jelentőségű természetvédelmi területen található a két fa. A fák legkönnyeben a Megyes utca - Fenyő utca -Munkácsy Mihály utca keresztezéséből közelíthető meg.
Faj: 
Hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum)
Kora: 
kb. 100 év
Magassága: 
36,1m ; 32,3m
Törzskerület: 
6,9 m; 5,85 m