2315. Szigethalom Zöld Háló KH Egyesület "SMARAGD FA"- a Zöld Jövő éke

A fa/facsoport története

Japánból származik,de Kínán keresztül került az Egyesült Államokba, valamikor az 1800as években ahol sok éves fajta nemesítést követően a létrehozott Smaragd fa a mai zöld ipar számára kimagasló tulajdonságokat produkál. A mikro szaporítással (in vitro) előállított csemetéket Kelebia mellett ( Vajdaság) ültetvényen tesztelték és Magyarországon a Homokhátság elsivatagosodó területének rehabilitációját segíti és az a mintegy 20 vállalkozás, akik 2012-ben az európai "Zöld Sziget Programot" elindították. A Smaragd fa különlegességei közé tartozik, hogy nem csak gyors növekedésű, de virágos és 8 éves korától már kitűnő minőségű- magas fűtőértékű - faanyagot biztosít, amely kedvező összetétellel számtalan területen hatékonyabbá teszi a gazdálkodást. Ez a különleges növény "szinte" levegőből építkezik, miközben levelei oxigént termelnek, szállóport kötnek meg, párologtatnak, és így temperálják a közvetlen környezetüket.A klímavédelem szempontjából és a zöld energia termelés összekapcsolásával a Kínai császárfa egy különleges faj hibrid, amely a sokoldalúsága alapján méltán nevezhetünk a jövő ékkövének SMARAGDFA-nak.
A PCMM katédjaként ,valamint Egyesület elnökeként a klíma változás hatására a környezetvédelemnek egyre nagyobb prioritás a számomra, hisz az egészséges, tiszta levegő megteremtése egy nagyon fontos tényező.
A Smaragd fa tulajdonságainak tudatosításával úgy éreztem , hogy minden körülmények között szükséges, hogy Szigethalom területét is lefedjük ezekkel a fa csemetékkel, hisz a jelenlegi és a felnövő generáció részére nagyon fontos a környezetünk és az egészségünk védelme.
A csemeték ültetési idejének elkezdésével elsődleges gondolatom az volt, hogy az Intézményekben kell elkezdeni e cselekedetet. Az első fa az egyesületünk részéről felajánlásként került a Szivárvány Bölcsődébe. A nem mindennapi eseményen azaz, az ültetésnél Kiszel Tünde művésznő, Fáki László polgármester, Ferenczi Edit alpolgármester asszony, Bakos Gézáné díszpolgár, Domonkos István reklám manager, Rákosi Katalin PCMM mentor, Sziklavári Sándor Vállalkozók Szervezetének elnöke, egyesületünk tagjai vettünk részt, a fogadást Miklós Katalin a Szivárvány Bölcsőde vezetőjétől kaptuk és a gyerekek jelenlétében ültettük a fát.A nagy élmény hatására és a felajánlási gesztust, Fáki László polgármester és Ferenczi Edit alpolgármester asszony is nemes gondolat és cselekedetként értékelte, melyhez ők is csatlakoztak, és így vittük tovább minden intézménybe a Smaragd fa ültetését. Az intézmény vezetők nagy örömmel fogadták a Smaragd fáinkat, összesen 17 fát ültettünk Bölcsődékbe, Óvodákba, Általános Iskolákba, Városi Szabadidőközpontba, Családsegítő Szolgálatnál, Szociális Népjóléti Intézménynél, és záró akkordként az EMESE PARK-ban 2 db-ot a PCMM Dr. Steier József vezérigazgató személyes megjelenésével és saját magam részéről.
A Smaragd fák ültetésénél egy-egy táblácskát készítettünk a felajánlók és a mindennapi gondozók nevével ellátva.
A fák ültetésével szinte egy összefogás indult, melyet a saját gondolatommal tettem. A példaértékű összefogást szerettem volna emlékezetessé tenni, ezért felkerestem az Egyház közösségeket, hogy az adottságaik alapján hova tudnánk leültetni 2 db emléktáblával ellátott fát. A városunkban Szigethalom Református Egyházközösség udvarában kaptam erre lehetőséget Vikárné Horváth Márta református lelkipásztorától. A fákat 2012. július 23-án ültettük. Az emléktáblákra a felajánlók és összefogásban résztvevők neve került fel. Mindezen cselekedetet Dr. Szilvay Balázs úr szigethalmi híradó főszerkesztője megörökítette és a híradó 2012. augusztusi számában képekkel illusztrálva jelentette meg.A fa tulajdonságát értékelve, amely a csodálatos látványossága mellett majdan az illatozó virágaival és az oxigén kibocsátásával reméljük, hogy településünk tiszta, egészséges környezetét fogja biztosítani, mivel a lakosság részéről is + 55 db került ültetésre.
Úgy érzem, hogy ezzel az indíttatással a zöld jövő eléréséért mindent megteszek.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
2315. Szigethalom Intézményei
Faj: 
SMARAGD FA
Kora: 
1 év
Magassága: 
1,80 m
Törzskerület: 
120 cm