SKÁID Petőfi Sándor Tagiskola, 3100 Salgótarján, Acélgyári út 24.

A fa/facsoport története

A versenyre nevezett platánfa már majdnem egy évszázada a Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon Petőfi Sándor Tagiskolájának salakos iskolaudvarán áll. Az egész utcában mindenki nap mint nap megy el a fa mellett, mégis az idősebb generáción kívül senki nem ismeri a fa történetét. Nekünk Ponyi József mesélte el.

Ponyi József 1938-ban született, élete nagy részében az Acélgyári úton lakott, itt található az iskola és a platánfa is. A fa története igen szorosan kapcsolódik az iskolához és a salgótarjáni cserkészmozgalomhoz. A mozgalom 1922-ben alakult meg országosan, utána szervezték meg szerte az országban, mindenhol megtalálható volt. 1944-ben megszüntették a cserkészetet. A mozgalom 1945 őszén alakult újra az iskolában Bedő Alfréd vezetésével, aki már korábban is fontos szerepet töltött be a cserkészet életében. 1945-ben, az iskolakezdés után, a mozgalom újraalakulásának emlékére került az iskola udvarára a platánfa. Ponyi úr már nem emlékezett rá, hogy pontosan honnan érkezett meg ide. A fa azóta is az iskola udvarát díszíti.

Ez a fa már az iskola életében nagyon fontos szerepet játszik, elképzelhetetlenek nélküle a hétköznapok. A pedagógusok és a gyerekek is szeretik, védik és ápolják.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
3100 Salgótarján, Acélgyári út 24. GPS: Szélesség: 48fok 06.37, 14É Hosszúság: 19fok 48.54 60K
Faj: 
platán
Kora: 
84
Magassága: 
20
Törzskerület: 
3,72 méter