Tiszaföldvár - Kossuth-fa

A fa/facsoport története

Tiszaföldvár - Kossuth-fa

A Tiszazug „kapujában” Tiszaföldvár Kossuth terén álló kocsányos tölgy (Quercus robur) 1894-óta veti árnyékát a város központjában. A fát közvetlenül a település első ártézi kútja mellé ültették. A monda szerint Kossuth Lajos ehhez a fához kötötte lovát mikor Tiszaföldváron járt, ami mint tudjuk nem lehetséges, mivel a fa ültetésekor már nem élt. Valószínűbbnek tartott az az állítás, hogy a forradalmár halálának emlékére ültették. A ma már több mint 100 éves fa karakteres szerepet tölt be az óváros 4500m2-es parkjában. A park nevét a közepén elhelyezkedő Kossuth Lajost ábrázoló szoborról kapta. A tér közvetlen környezetében található a Református templom, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum, a Polgármesteri hivatal, a ma már cipőüzemként működő közfürdő és a Városi Kollégium épülete. Ez a közel téglalap alakú tér az otthona már 119 éve a kocsányos tölgynek.

A fa a tér DK-i sarkában helyezkedik el közvetlen kapcsolatban az alatta található díszkúttal. Méretbeli szépségét a lombkoronájának terebélyessége adja, mintsem egekbe törő magassága. Ernyőszerűen elterülő ágrendszere a díszkút és közvetlen környezete felé hajol, amellyel romantizáló hatást kelt az arra járókban. Az év minden szakában üde színfoltja városunknak. Télen karakteres ágrendszerével, tavasszal megújuló lombtömegével díszít, nyáron csalogatja a hűsölni vágyókat, ősszel pedig csodálatos lombszíneződésével örvendeztet meg mindnyájunkat. Nem csoda tehát, ha a város magáénak érzi eme fát. Nincs olyan lakos, akinek ne lenne valamilyen élménye a tölggyel, legyen az csak egy pár perc is, amit az árnyékában töltött a buszra várakozva egy forró nyári délutánon.

A fa és a díszkút is egyaránt helyi védelem alatt áll 2002-óta. Ez a hatalmas fa nem csak fészkelő madarak, hanem apró élőlények otthona is egyaránt. Sajnos a hangyák birtokukba vették a fa odvasodó részeit, ami megrövidítheti élettartamát, ha nem kap kellő időn belül szakszerű kezelést. Ugyancsak nem kíméli már évek óta a lisztharmat sem lombkoronáját.

Ha van fa, amely megérdemelné, hogy megbecsüljük, óvjuk és megmentsük akkor ez Kossuth-fája Tiszaföldváron.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Tiszaföldvár Bajcsy Zsilinszky út 2-vel szemben álló 73-as Hrsz-ú közterület
Faj: 
kocsányos tölgy (Quercus robur)
Kora: 
119 év
Magassága: 
20 m
Törzskerület: 
362 cm