Bábafa

A fa/facsoport története

A helyi emlékezet szerint a „Bábafa” elnevezés onnan ered, hogy (talán a 18. század végén) mikor még itt, az erdőn keresztül vitt az út Szilvástól Szarvaskő felé, egy asszony egy csertölgy oltalmazó lombja alatt, törzsének támogató biztonságában, vagyis a fa bábáskodásával adott életet gyermekének. A Bélapátfalván élő, hajdani erdész, Bognár Ignác bácsi emlékei szerint ez a fa omlott össze az 1980-as évek elején, s telepítették helyébe a ma itt lévő csodálatos példányt.
Egyesületünk (Összefogás a Szülés-Születés-Szoptatás Humanizációjáért KHE) is szinte születése óta "kapcsolatban van" a Bábafával, ami nem is csoda, hiszen ez a fa élő szimbóluma az anyaságnak és az anyává válásnak. Épp ezért is csatlakoztak a jelöléséhez oly sokan, akik szintén fontosnak tartják a Bábafát és mindazt, amit képvisel.
2010-ben a Bükki Nemzeti Park segítségével létrejöhetett egy kis emlékhely egy esőbeálló házikó formájában a Bábafa melletti tisztás szélén. Ennek falán kaptak helyet azok az ismertető táblák, amelyeken az általunk alkotott megemlékezés látható és olvasható. most pedig az Egererdő jóvoltából asztalok és padok is várják a Bábafához érkezőket. Egyesületünk minden évben tavasszal a Születés Hetén és ősszel is kirándulást szervez ide, egyfajta zarándokutak ezek, ha úgy tetszik a szülés és születés jelképes útja: egy pontról indulunk, mindenki ugyanazt az utat járja be saját erőit megfeszítve, hisz a hely csak gyalog közelíthető meg! Menet közben mindenki saját igényeire és tempójára hagyatkozik, hogy aztán „fent, a csúcson”, egy kis szertartással együtt örülhessünk a sikernek. Nagyon szép lehetőségek ezek az alkalmak az anyai erő, a szülés és a születés megünneplésére!
Szeretnénk, ha most mások is megismerhetnék a Bábafát, eljönnének ide és megtapasztalhatnák mindazt az erőt, amit jelképez, illetve jó lenne, ha maga a fa is olyan szakszerű gondoskodásban részesülhetne, amit megérdemel, illetve amit kívánunk neki.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
A Bükk hegységben, a Bélapátfalva és Szarvaskő közelében fekvő Gilitka kápolnától körülbelül 500 m-re található. GPS: Szélesség (lat):N 48° 0,842' Hosszúság (lon):E 20° 21,536'
Faj: 
csertölgy
Kora: 
30 év
Magassága: 
15-20m
Törzskerület: 
kb 3m