Felsőzsolcai nagy nyírfa

A fa/facsoport története

Megszemélyesítettem a házunk kerítése előtt (tehát közterületen) lévő nagy nyírfa életét. Kötődésem hozzá lassan 10 éves, mióta Felsőzsolcán lakunk.
De, hát a történetét mondja el "Ő" maga.
Közönséges nyírfa (Betula pendula) vagyok. S előljárójában el kell árulnom, hogy nem vágyom az "Év fája" megtisztelő címre, hiszen bizonyára sokkal szebb és idősebb társam is van, csupán arra, hogy hagyják meg életem, amíg egészséges vagyok.
A múlt század derekán, 1948-ban épült Felsőzsolcán egy kis tornácos parasztház. Régi gazdáim gyorsan el is ültettek elé, pici csemeteként. Akkoriban Zsolcán nagyon sok nyírfát telepítettek az emberek. (Lehet, hogy erre jár a 'Nyírfácska" Együttes a nagy tesóéktól?) Mindenesetre gyorsan gyarapodtam, és átlagon felüli magasra nőttem. Gyönyörű fehér törzsemet sokan megcsodálták, lombkoronám igen terjedelmes lett. Az itt lakók sokat gyönyörködtek bennem.
Azután úgy esett az eset, hogy óriási zivatar söpört végig a településen, nagy villámlások, dörgések közepette. Az emberek megrémültek. Ez úgy a hatvanas évek közepén történt. Egy függőleges villám engem is eltalált, s kettészelte a törzsemet. Nem hatolt le teljesen a talppontig. Hagyott vagy ötven centimétert. Amikor elvonult a vihar, az itt lakó idős gazdám gyorsan a segítségemre sietett. Valamilyen módon (azt mondják ácskapoccsal) összeillesztette a frissen hasadt törzset, s az gyönyörűen összeforrt és meggyógyult. Ezután újra jól éreztem magam és szépen gyarapodtam. Mégis nagy esemény volt az életemben, hogy két hatalmas központból növő ágam lett, számtalan hajtással. Ezt úgy lehet elképzelni, mint amikor Ádám oldalbordájából az Úr megteremtette Évát. Nekem is lett egy másik felem (feleségem). Így még szebb, terebélyesebb lombkoronám lett. A szomszéd fiúcska - aki azóta már majdnem nagypapa - mindig attól félt, hogy életképtelenné válok, s egyszer rádőlök a házukra.
Hát ez szerencsére a mai napig nem következett be. Erős vagyok és egészséges. Ettől eltekintve minden év tavaszán, néha rügyfakadás után megjelennek a "favágók" és mindenféle mondvacsinált okokra hivatkozva, el akarnak távolítani. Mindig kedves, természet-szerető emberek éltek ebben a házban, akik nem engedtek kivágni.
Sok terebélyes ágat mégis eltávolítottak már rólam, mert kitalálták, hogy útjában állok egy csomó "madzagnak", melyek az itt élők komfortérzetét igyekeznek kielégíteni. Az élőt akarják megölni az élettelenért. Feláldoztak volna azért, hogy az elektroszmog győzedelmeskedjen. Szegény emberek! Amikor egyre nagyobb a CO kibocsájtás, nem is gondoljátok, hogy a tüdőtök vagyok.
Ezután 2010-ben bekövetkezett egy óriási árvíz a településen. Továbbra is álltam a sarat. Egy szeptemberi vihar kidöntötte a szomszédos fenyőfát, mely már a dőledező ház előtt állt. Levonult az ár, jöttek a dózerek, békén hagytak. Gazdáim egy másik településen húzták meg magukat.
Végre, december végén visszaköltöztek új házukba. Azóta is de sokszor megölelte a gazdasszony a derekamat, s mindig biztat, dicsér.
Az utolsó brutális támadás orvul történt: darus kocsi, láncfűrészes, narancssárga mellényes lovagok már munkába lendültek volna, amikor a gazdasszony saját testével, szorosan a törzsemhez tapadva megvédett. Ez úttal is egy beadvány volt az indok. közel vannak a kábelek, meg aztán szemetelek is... Sikeres volt az ellenbeadvány és tárgyilagos. Megtekinthető a Hivatal irattárában.
Azóta nem bántanak, nyugalom van, "feleségem" a sok szép ág elvesztése után úgy döntött, hogy törzséből (törzsünkből) egy új, felfelé törő, erőteljes hajtást növeszt. Így hát gyermekünk is született. Három ágú lett a törzsem. Csak ne kellene minden szélvihar idején oly sokat izgulni értem. Győződjenek meg róla, hogy egészséges vagyok-e.
S akkor nem kellene minden évben "harcolni" az életemért, a megmaradásomért.
A felsorolt személyek mindannyian ezt szeretnék elérni. Hátha lehetek még fa matuzsálem 140 éves koromig!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Felsőzsolca, Kölcsey Ferenc u. 3.
Faj: 
nyírfa
Kora: 
66
Magassága: 
18
Törzskerület: 
180 cm