Magas kőris Kalocsán

A fa/facsoport története

Kalocsa város levegőminőségének alakulásában fontos szerepet játszanak a város területén található zöldterületek. Kalocsán 3 nagy jelentőségű belterületi park helyezkedik el ( Csajdakert, Kubikus park, Érsekkert), melyek szinte közrefogják a belvárost. Ezek közül is különös jelentőséggel bír az Érsekkert. Az Érsekkert közvetlenül kapcsolódik észak felől az Érseki kastélyhoz. A parkot a kalocsai érsekek alapították a 18 század utolsó évtizedeiben. Kezdetben a közösség elől elzárt park volt, de Haynald Lajos bíboros érsek, aki maga is műkedvelő botanikus volt, az 1870-es évek végén megnyitotta Kalocsa lakossága előtt. Haynald érsek a park területén botanikus kertet is alapított de halála után utódai nem foglalakoztak a botanikus kert fejlesztésével, karbantartásával. A park gondozása az éresekuradalom kertészetének feladata volt. Az uradalmi kertészetet 1951-ben államosították. Az államosított kertészet helyén alakult meg a Kalocsai Város -és Kösséggazdálkodási Vállalat, amely átvette az uradalmi kertészettől a parkgondozási munkákat is. A későbbiek során az Érsekkert pihenő funciója mellé belépett a szórakoztatási funkció is. Nyári vendéglő nyílt, amely a park bejárata környékén lévő platán fákról kapta a Platán nevet. 1961. nyarán elkészült a szabadtéri színpad amely az évek során számos kultúrális rendezvénynek adott otthont. 1999-ben a városi önkormányzat botanikus rekonstrukciós pályázaton 5 millió Ft-ot nyert az Érsekkert rehabilitására .2009-ben az önkormányzat ismét sikeres rehabilitációs pályázatot adott be a park rehabilitációjára, amelyen 1,5 millió forintot nyert. A városi önkormányzat 2010-ben helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította a parkot és közvetlen környékét, összesen 11,6044 ha-t . A 2011-ben elfogadott Haynald Városfejlesztési Terv (Kalocsa megújulási programja 2011-2025) Kalocsa szíve fejlesztési programjába felvette az Érsekkert teljes rekonstrukcióját és fejlesztését. A fejlesztés hármas jellegű. Egyrészt biztosítani kívánja a kívánatos biológiai jellemzők fenntartását, másrészt fejleszteni kívánja a szórakoztatási és a turisztikai lehetőségeket.

A terület növényföldrajzilag a pannóniai flóra tartomány ( Pannonicum) Alföld flóravidékébe( Eupannonicum) és ezen belül a Mezőföld és a Solti- síkság flórajárásába ( Prematricum) tartozik. Állatföldrajzi szempontból az Euró-turáni faunavidék ( Pannonicum) Alföld ( Nagy-Alföld) ( Eupannonicum) fauna járásába tartozik. Tengerszint feletti magassága áltagosan 92 méter. A vegyes összetételű növényzetének egyik jellegzetes fája a park nyugati szélén lévő magas kőris (Fraxinus exelsior). A fa a parkot védő körtöltésen található. Ágai érdekesen ágaznak el. Életkora kb. 135-138 év.

A fa története. 1862. februárjában a Duna jeges árvize elöntötte fél Kalocsát, csak a magasabban fekvő városrész, kb. a mai városházától az érseki kastélyig maradt szárazon. Az árvíz elmultával a város elhatározta, hogy körtöltéssel védik meg a várost a későbbi árvizektől. A körtöltés 1866-ban készült el. Majdnem teljes egészében közrefogta a város korabeli beépített területét, beleértve az Érsekkertet is. A későbbiek során a körtöltésen túl is építkeztek, így a körtöltést sok helyen elbontották, napjainkra már csak néhány helyen maradtak fenn maradványai. Teljes egészében fennmaradt az Érsekkert körül. Tekintettel arra, hogy a kőrisfa a körtöltésen található, az ültetése csak 1866-ban vagy utána történt.
A fentiekből kitűnik, hogy Kalocsa jó levegőjének egyik jelentős tényezője az Érsekkert. Ezzel a város vezetősége és lakossága egyaránt tisztában van. Igyekszik védeni, és lehetőségeik szerint fejleszteni a parkot. A Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület sajátos eszközeivel próbálja népszerűsíteni és védeni a parkot. Az Év Fája pályázatra beadott jelen pályázat is az Egyesület sajátos eszközeinek egyike.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Kalocsa, Érsekkert, Kalocsa belvárosától északnyugatra ( terület 8 hektár 8237 m2, ) pontos elhelyezkedése: az Érsekkert körtöltése
Faj: 
Magas kőris ( Fraxinus exelsior)
Kora: 
135-138 év
Magassága: 
25-30 m
Törzskerület: 
240 cm