A nyugalom szigetének megteremtője

A fa/facsoport története

A falu központjában, a templom előtt található annak legfőbb nevezetessége a millenniumi tölgyfa, melyet hetedmagával 1896-ban, a honfoglalás 1000 éves évfordulóján ültetett a falu a hét vezér tiszteletére. Mivel a fák olyan szerencsétlen helyre lettek ültetve, ahol nem jutottak elég vízhez, így sajnos hat már kipusztult. Az egyetlen tölgy mellett, mely megmaradt, volt egy artézi kút, ami bőséges táplálékhoz juttatta a fát, így nőhetett meg ilyen gyönyörű nagyra. A tölgyfa egy idő után elkezdett dőlni, ugyanis volt rajta egy hatalmas ág. Ezt el kellett távolítani, hogy ne történjen nagyobb baj. Ehhez a munkához Sopronból, a korábbi Erdészeti és Faipari Egyetemről hívtak szakembert, aki szakszerűen eltávolította a vastag ágat. 1996-ban a Független szervezet emléktáblát készíttetett, melyet Orbán József ajánlott fel a falu lakossága számára, Takács Pista bácsi, helyi lakos pedig megfaragta annak lábait.
A családok szívesen ülnek ki a fa alá, de a fiatalok számára is egy biztos találkozóhely. Ez régen sem volt másképp, hiszen korábban a környékén rendezték meg a búcsút, valamint a korábbi artézi kút sokszor vonzotta a fához a gyerekeket is.
A tölgyfa nagy becsben áll, csodálatos környezet épült azóta ki körülötte, melyet méltán nevezhetünk a nyugalom és a béke szigetének.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
9225 Dunakiliti, Kossuth Lajos u. 79.
Faj: 
Kocsányos tölgy
Kora: 
118
Magassága: 
25m
Törzskerület: 
3,90m