Szarvasi Mocsárciprus

A fa/facsoport története

Az ÉV FÁJA címért indított hagyományos nemes vetélkedés alkalmat ad arra, hogy városunk hírnevét megalapozó személy munkásságára, lehetőségeihez képest szerény, de nagyon tartalmas életére irányítsuk a figyelmet.

Gróf Bolza Pál az 1900-as évek elején kezdett az Arborétumot megalapozó munkálatokhoz. Felesége halála következtében visszahúzódó életmódja ebben a munkában teljesült ki. Együttműködő csapatával, a kertben dolgozó kertésszel, és munkásokkal töretlen lendülettel dolgoztak. Kis bőrtáskájában a metszőollón kívül valamennyi cigarettát és édességet tartott, amellyel a dolgozókat rendszeresen megkínálta. Szerény barátságos ember hírében állt.
Számos növényfaj ültetésével telt meg a ma már ismert Arborétum területe, de laginkább az észak-amerikai fák és bokrok érdekelték. Bolza Pál nevéhez fűződik a mocsár ciprus alföldi honosítása, és a szikeseken való elterjesztése. Eredeti élőhelye Észak -Amerika délkeleti részén Florida és Missisipi vidéke. A mocsárciprus erdőségek bizonyos földtörténeti korban az európai barnaszén telepek legfontosabb nyersanyagát szolgáltatták.
A körös híd lábánál épült kastélyban élt családjával a gróf. A ma is álló műemlék épület puritán stílusú, a romantika és eklektika jegyeit mutatja.

A park egyik kiemelkedően szép mocsárciprus (Taxodium distichum L.) fáját még a gróf elképzelése szerint. kb. 80 évvel ezelőtt ültették. Aki annyira kedvelte, értette a növényeket, mint Bolza Pál, hogy is lakhatott volna kastélyában, ha nem tekinthetett volna a sudár, óriási koronájú ciprusokra bármikor, otthona ablakából.
A park sok értékes fája közűl a legszebb mocsárciprus Bolza Pál személyét juttatja eszünkbe.
Életműve az Arborétum, amelyre mi szarvasiak büszkék vagyunk!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
5540 Szarvas, Bolza kastély Gps koordináta: 46.864472, 20.540750
Faj: 
Taxodium distichum-mocsárciprus
Kora: 
80év
Magassága: 
35m
Törzskerület: 
160cm