A "természet szabadsága", avagy a hátrányos helyzetű NAGY TÚLÉLŐ RÁKOSPALOTÁN

A fa/facsoport története

Kedves Emberek!

Leszállván a buszról Rákospalotán, a Széchenyi téren, vessetek egy pillantást rám. Tudom, nem vagyok szép. Hatalmas lombkoronával és nagy törzskerülettel nem rendelkezem.
Mondhatni hátrányos helyzetű fa vagyok. Invazív faj, csúf, irtandó - mondják rám sokan. Páran komolyan is vették ezt a gonosz előítéletet, belém vágtak háromszor is. Mindannyiszor nagyon fájt, de végül begyógyultak a sebek.
Invazív faj? De hát látjátok, igazán nem foglalok sok helyet! Ki sem lépek ebből a vasoszlopból. Régen bújtam bele, védelmet, támaszt keresve, de mára már nem tudok kijönni, csak a lombjaimmal próbálok a fény felé, az ég felé mászni, kapaszkodni. A lábam sem mozdul, körbebetonozták évekkel ezelőtt. Pedig hasznos is lehetnék. Ha nem félnétek tőlem (hisz nem is vagyok olyan idegen) adnék egy kis árnyékot nektek, amikor a buszra vártok, a csepegő esőtől is megvédenélek benneteket és felszippantanám a sok-sok autóból szálló gőzöket-gázokat. Barátként élnék veletek. Bárcsak nagyobb lehetnék, igazi lombokat növeszthetnék! Bárcsak fejlődhetnék!
Tudom, hogy sok szép, ősi fával versenyzek most, szépségben, történetben velük nem vetekedhetek. De én az életemért és a szabadságomért szállok versenybe!
Egy kis baráti közösség, egy leendő természetet védő egyesület szánt meg - bár már páran régóta beszéltek rólam az emberek között - lelkes fotós tagjuk nem retusálta csúf vágásaim. Csak arra kértek, mondjam el a történetem.
Velük együtt kérlek most benneteket, szabadítsatok ki engem!
Üdv:
Egy raboskodó fa

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Budapest, XV. kerület, Széchenyi tér
Faj: 
Bálványfa
Kora: 
6 év
Magassága: 
4 m
Törzskerület: 
47 cm