Nyergesi Vadkörtefa

A fa/facsoport története

Nyergesújfalu városának "híres" fája a város határában, azon az úton található, amely a nyergesi pincevölgyek felé vezet. A háború idején tájékozódási pont volt, megtalálható a tereptérképeken is. Régen nagyapáink számára bírt különleges fontossággal. Akkortájt még majd' mindenkinek volt szőlője és ezt a szőlőt egész évben művelni kellett, tehát szinte mindennap ki kellett járni a hegyre, hisz valami fajta munka mindig akadt vele.

A fröccs és a bor elengedhetetlen eszköze volt ennek. Azért eszköze, mert e nélkül nem lehet a szőlővel dolgozni, ahogy kapa és metszőolló nélkül sem. A Vadkörtefa arra szolgált, hogy az egész napos munkában megfáradt ember a hazafelé vezető dűlőúton a fa árnyékot adó lombja alatt egy kissé megpihenjen. Erre volt jó a férfinak. Az asszonynak meg arra, hogy ha az ura még sötétedésig sem ért haza és elindult őt megkeresni, akkor tudta, hogy szerencsés esetben a Vadkörtefa alatt pihen, egykoron lovát a fához kötve, az új időkben már biciklijét a fának támasztva. Mire a feleség megtalálta a férjét, esetenként a gyermek az apját vagy nagyapját, addigra az már kellőképpen kipihenten, felfrissülve a néhány órás szunyókálástól, vághatott neki a hazavezető út még hátralévő részének. Nem utolsó sorban ha a bornak - szigorúan, mint eszköznek - túlzottan gyakori volt a használata, akkor e fáradtságos tevékenység "eredményét" is lehetősége volt a Vadkörtefa alatt kialudni, így hazaérve már nem volt gond belőle.
Bár a Vadkörtefa környéke egy új lakóterület kialakításával házakkal épült be, a fa máig pihenőhelyéül szolgál az ennek szükségét látó hazatérőknek és őrzi emlékét a régmúlt időknek.
A Vadkörtefát Nyergesújfalu Város Önkormányzata a jelölő ajánlására védetté nyilvánította és a korábbi dűlőutat Vadkörtefa utcának nevezte el. A sors furcsa fordulata, hogy a fa jelölője egyben megmentője is a fának, mivel egyszer az útépítésnél "meg akarták számolni az évgyűrűit", s ettől a tettől sikerült megmenekíteni a fát. Később pedig éppen a Vadkörtefával szemben vásárolt lakást, ahonnan a mai napig, nap mint nap a Vadkörtefa látványára ébred.
Fontos megjegyezni, hogy a fa a történelmi Magyarország emlékét is őrzi, hiszen dél-nyugati irányból a Vadkörtefa lombkoronájának formája a történelmi Magyarországra emlékeztet!
A Vadkörtefa ma is találkozási pont a város életében, kirándulók, pincébe járók, gyermekek, idősek és jó barátok itt találkoznak és innen folytatják útjukat a természet felé.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Nyergesújfalu, Vadkörtefa utca
Faj: 
Vadkörtefa
Kora: 
150 év
Magassága: 
6,5 méter
Törzskerület: 
213 cm