Beziek a famatuzsálem tövében

A fa/facsoport története

1895-ben ültették a fát, a millenniumi esemény keretei között, 7 vezér emlékére, 7 tölgy jelképzete a 7 vezért, ebből ma már csak két tölgy áll. A fát Káldi János ültette, aki 1795-től gondnok volt az evangélikus egyháznál. 1998-ban megjelent újságcikk mely a famatuzsálemek védelme miatt íródott. Akkor a kivágástól mentettünk meg a két tölgyet, a cikket a Burányi család irata, és ennek hatására marad meg, és ma is áll a két tölgy. Azóta többször is a kelleténél nagyobb ágakat vágta le, csonkították meg, mely a tölgy életbe maradását veszélyezteti. A tölgy 100. születésnapján emléktáblával tisztelgett a falu.
A két tölgy közvetlen egymás szomszédságában található, magasságuk kb. 21 m a magassabbik, mely közel 400 cm törzskerülettel bír, a kisebb valamivel kisebb a magassága és 256 cm körüli törzskerülettel bír. A famatuzsalemek tövében számtalan generáció nőt fel, mellette található a régi iskola és óvoda épülete, több gyermeknek adott játszó teret, bújocskázós teret. A gyerekek a mai napig gyűjtik termését, aki arra jár mindig megcsodálja csodálatos koronáját, tavasszal és ősszel is csodás látványt tár. A korát, és történetet tekintve úgy érezzük védeni kell, és nem hagyni hogy kivágásra kerüljön. A tölgy terméséből 3 éve ültetésre került, melyek szépen cseperednek! A sikerül és megmaradnak, akkor azokat a két tölgy emlékére szeretnénk adományozni, és számukra megfelelő helyere kiültetni. Szeretnénk ha több generáció nőhetne fel a famatuzsálemek tövében, termését gyűjthessék.
"Múlttal a jövőért" projekt keretén belül egy együttműködési projekt valósult meg a Rábcatorok térség 18 település között, köztünk a mi falunkkal is. A projekt elsődlegesen a kulturális örökség megőrzése, továbbörökítése, tőkésítése céljából készült. A 42 perces videó felvételen említésre kerülnek a tölgyek is.
Sajnos több információ nem áll rendelkezésünkre, a falu első embere, és az evangélikus egyház képviselője elzárkózott, támogatást nem ad. A mellékelt újságcikket író újságíróval az idén is felvettük a kapcsolatot, hogy segítsen megmenteni a tölgyeket, egy újabb cikk megírását terveztük, de sajnos ez már nem valósulhatott meg.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Bezi, Arany János utca, 9162 az evangélikus templom mellett, a régi iskola épülete előtti téren
Faj: 
tölgy
Kora: 
122
Magassága: 
21
Törzskerület: 
400