9181 Kimle, Vízpart u. 2

A fa/facsoport története

A Év Fája - pályázat
Kimle: Gesztenyefasor - A hősök útja és a stációk
A Mosoni-Duna kanyarulatában, Győr-Moson-Sopron megyében a Mosonmagyaróvárt és Győrt összekötő ősi út mellett fekszik a 2300 lelket számláló Kimle. Azon 10 magyar település egyike, melyet folyó szel ketté. A Mosoni-Dunán átívelő híd a falu szimbóluma, ez a kapocs a Mosoni-sík és Szigetköz között, kultúrák, nyelvek és emberek között. Kimle a találkozások és sokszínűség faluja, ahol a magyarság keveredik az ötszáz éve itt élő horvátsággal és a német gyökerekkel bíró lakossággal, a Szent Jakab zarándokút részeként pedig hitüket és önmagukat kereső vándorokkal. A falu három részből áll: Magyarkimle, Horvátkimle és Novákpuszta.
Az Év Fája Versenyre a a horvátkimlei településrészen található gesztenyefasort szeretnénk benevezni:
A horvátkimlei Szent Mihály templomától indulva a temető kapujáig egy gesztenyefasor vezet, amely a helyiek körében A hősök útja néven ismert.
A fákat a világháborúban elesett horvátkimlei hősök tiszteletére ültettek 1932-ben. A fák tövében egy kis kereszten az elhunyt neve olvasható. A fasort 1934-ben szentelte fel Pintér László kanonok. 2013-ban felújíttatta a névtáblákat a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. A Hősök Útja felirathoz a táblát Tóth Péter helyi fafaragó készítette. A fasorba illeszkednek az 1992. húsvétján dr. Pápai Lajos megyéspüspök által felszentelt keresztút stációi, melyeket az akkori polgármester, Kárpáti Zsolt kezdeményezésére Krebsz István tervei alapján Balázs András zalaszentgróti fafaragó készített. Előttük elhaladva jutunk a temetőbe.
2010-ben díszes világítótesteket adományozott Szakál László helyi lakos a falunak, melyek a geszetnyefák közé lettek telepítve, fényük mindenszentek és karácsony idején teszi varázslatossá a helyet. A fasor minden évszakban meghitt hangulatot kölcsönöz a sírkertnek és környezetének. Ősszel a lehulló falevelek arany szőnyeget borítanak a temetőbe igyekvők lába alá.
A gesztenyefák az önkormányzat jóvoltából minden évben megkapják a szükséges gondoskodást, hosszú élettartamot remélve. A fasor a maga nemében a környéken egyedülálló, a falu büszkesége, a településen zajló érték- és hagyományőrző program és vallási szertartások szerves része, a múlt előtt való tiszteletadás kimagasló példája.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
9181 Kimle 48-as tér 5.
Faj: 
gesztenyefasor
Kora: 
86
Magassága: 
16
Törzskerület: 
140-170