8083 Csákvár Kastély park1

A fa/facsoport története

Csákvár Vértes lábánál lévő ősi település. Római kori neve:FLORIANA. Honfoglaláskor Előd és Szabolcs vajda tulajdona, utána a Csák nemzetség vette birtokba. Az 1600-as években kapta meg az Eszterházy család, hozományként Csák Istvántól.
Csákvári Esterházy-kastély a 18. századvégi kastélyépítészet egyik legnagyobb gyöngyszeme. A vértes erdőségeinek határán egy nagy kiterjedésű angolpark lett kialakítva. Szakszerű tervek alapján évtizedek munkájával jött létre. Ennek az elképzelésnek megfelelően az őshonos makkos tölgyek, kőrisek, juharok közé új fasorokat telepítettek, melyeket úgy csoportosítottak, hogy , a tisztások, sétautak, fasorok elragadó látványt nyújtsanak.
A kertben átfolyó patakok és különböző kerti lakok, pihenőházak, műemlékek is épültek. Ekkor ültették a mesterséges tó partjára a juhar levelű platán erdőt. Ebből az erdőnyi fából áll most magányosan a hatalmas rét szélén, a bejárat őreként a mi fánk.
A fa mindig is fontos szerepet töltött be a mindenkori lakóik életébe. A grófék alatta hűsöltek, olvasgattak. Az 1790-es években Csákváron szolgáló Kováts Sámuel református lelkész is írt barátainak a kastély csodálatos parkjáról. Barátságot ápolt Kazinczy Ferenccel és Csokonai Vitéz Mihállyal. Csokonai egyszer meglátogatta őt Csákváron, ezt meg is említi egyik művében.
1954 óta kórházként működő intézmény életébe is nagy szerepe volt a fának. A TBC-s betegeket a platán fa árnyékába fektették ki levegőzni. Itt történt a délutáni csendes pihenő, még télen is. Mai napokba is sűrűn hallatszik az a szállóige, ha a betegek nem fogadnak szót „ki lesz rakva a platán fa alá”.
A betegek szeretnek alatta üldögélni, lábánál elterülő réten gombászni. A faluból sokat járnak be fényképet készíteni, nagyon jó háttér esküvőkhöz, kismama fotózáshoz. A fa minden évszakban gyönyörű látványt nyújt a terebélyes lombozatával és színeivel. Az itt tartott koncertek fontos kelléke a platán fa, alatta ül kockás pléden a zenét hallgató közönség .
A szanatórium és gyönyörű parkjának köszönhetően a betegek nemcsak testi gyógyulásban, hanem lelki feltöltődésben is részesülnek.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Csákvár,Kastélypark 1,47 23'52.7"N 18 27'36.4"E
Faj: 
Juhar levelű platán(Platanus Acerifolia)
Kora: 
225év
Magassága: 
35 m
Törzskerület: 
4m