Tápiószelei vérbükk

A fa/facsoport története

Úgy tartják, hogy a bükkfa hegyvidéki növény. Mindig voltak olyan emberek, akik a megszokottól eltérő dolgokat tettek, kísérleteztek. Ez történhetett Tápiószelén is. A város déli részén, a Népkertben található található a 200 év körüli vérbükk, hasonló korú tölgyek mellett. Az óriási bükkfa hatalmas, szétterülő gyökerei kilátszanak a talajból. A törzse majdnem 5 méteres. A törzsből négy főág nő ki, amelyek egyenként is olyan vastagok, hogy sok más fa is megirigyelhetné. A lombja több hónapig pirosas - bordós, erről kapta a vérbükk nevet. Tápiószele szabadidős parkja - Népkert - látványos faegyüttest tartalmaz.
A Népkert telepítése a Benedicty-család nevéhez kötődik. A köznemesi család a 17. századtól élt Tápiószelén. A család tagjai jelentős állami, egyházi tisztségeket töltöttek be. Tápiószelei kúriájuk hatalmas és szép parkban, a település Ceglédről bevezető útja mellett terült el. A park fái között vérbükk és tölgy fák sorakoztak.
A településen lévő köznemesi kúriák közül több megmarad. Az építészeti emlékek - így a jelenleg az ország egyetlen épségben fennmaradt és múzeumként látogatható Blaskovich kúria / Blaskovich Múzeum - mellett a település egyik büszkesége a ma Népkertként nevezett park.
A Népkert gyönyörű fái által árnyékolt part a település szabadtéri rendezvényeinek helyszíne. Mind a településen élők, mind az ide látogatók csodálattal tekintenek a hatalmas fákra. Mint ahogyan a légi fotón is látszik, a település igyekszik megőrizni e természetnek e helyi csodáját!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
2766 Tápiószele, Ceglédi út 39. - Népkert - koordináták: 47'19'04 - 19'52'23
Faj: 
vérbükk
Kora: 
200
Magassága: 
20 m
Törzskerület: 
480 cm