Dr. Szekeres Antal

A fa/facsoport története

A meghirdetett pályázaton Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Vezér utca 2-4. szám előtt álló fekete bodzát (Sambucus nigra) jelöli az „Év fája” címért folyó versenyen. A fa ültetésének pontos dátumát nem ismerjük, de egészen biztos, hogy telepített példányról van szó.
Mivel a fekete bodza elsősorban degradálódó erdőterültek gyakori növénye, terjedése pedig háttérbe szorítja hazai flóránk értékesebb növényritkaságait, ezért a faj megítélése természetvédelmi szempontból kedvezőtlen. A rohamosan változó környezeti feltételek a szélesebb ökológiai valenciával rendelkező, tág tűrésű növényfajok térhódítását eredményezték az utóbbi néhány évtizedben. A fekete bodza jó példa arra, hogy bizonyos fajok a fokozódó antropogén hatások ellenére is kitűnően alkalmazkodnak a nagyvárosi klíma szélsőségeihez. Ökológiai szerepe kiemelkedő, hiszen gyorsan bomló avarja, illetve árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását.
Természetes körülmények között általában terebélyes cserje, de ott, ahol a termőhelyi tényezők ezt lehetővé teszik fává nő.
Mivel a környezeti ártalmaktól fokozottan terhelt nagyvárosok közterületein csak nagyon ritkán fordul elő ilyen tekintélyes méretű fekete bodza, ezért gondoltuk úgy, hogy benevezzük a versenyre, hiszen fajának egy ritka, értékes képviselője.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Debrecen, Vezér utca 2-4. szám előtt (Hrsz 19544)
Faj: 
Sambucus nigra
Kora: 
50- 60 év
Magassága: 
7,5 - 8 m
Törzskerület: 
170 cm (elágazás alatt mért körmérete)