Gróf Széchenyi István Általános Iskola, Dömsöd

A fa/facsoport története

Ha annyi száz forintosom lenne, ahányszor az utóbbi évtizedekben, sőt az utóbbi évszázadban elhangzott az a mondat, hogy „Találkozzunk a Petőfi fánál!” azt hiszem nagyon gazdag ember lennék. A tölgy, bár nem a település központjában áll, mégis "forgalmas" helyen található. Ugyanis a mellette vezető úton jutnak el a helybeliek és az idelátogatók a Dunapartra. A táj, a folyópart szépsége már Petőfit is elvarázsolta. A fennmaradt történetek szerint, azalatt a rövid idő alatt, amíg Dömsödön tartózkodott, folyton írt, dolgozott, "nagyon szerette a dunai szigetet, azt különösen, oda gyakran járt, verseket írni, olvasni. Ott ült a parton a fák alatt."
A fához két nagyon fontos esemény kapcsolódik. Az egyik Petőfi Sándor emléke, a másik egy óriási vihar pusztítása.
Dömsödöt a mai napig áthatja Petőfi szelleme és ebben a Kis-Duna partján álló hatalmas tölgynek központi szerepe van. Még a kisiskolások is tudják, hogy ezalatt a fa alatt írta a „Piroslik már a fákon a levél” című versét. Legalábbis a hagyomány szerint.
„Petőfi fája” az ország legnevezetesebb emlékfái közé tartozik. A helybeliek olyannyira becsben tartják, hogy amikor 1978. július 3-án egy óriási vihar csaknem kettévágta és egy óriási ágát letörte, az egész falu összefogott a fa megmentésére.
A letörött ágból Polyák Ferenc népi fafaragó-művész elkészítette a költő és szüleinek mellszobrát: „Bírkóztam a fával, beszélgettem, s a szél a Kis-Dunáról úgy fújt, mint akkor, mikor a költő a fa tövében merengett.” A „hármas portré” a fa mellett látható.
A tölgy hatalmas méreteivel, enyhet adó lombjával és a hozzá fűződő legendával tekintélyt parancsoló és lenyűgöző. Megsebzett törzsével esendő és részvétet keltő.

PIROSLIK MÁR A FÁKON A LEVÉL...

Piroslik már a fákon a levél,
Süvölt köztök, süvölt az őszi szél,
Homályos a nap, a mező deres;
Pásztor, betyár meleg tanyát keres.
Meleg tanyát a pásztor csak talál,
Vár ott reá kulacs bor, tele tál.
Ha kifogy a kulacs bor s tele tál,
Lágy párnán felesége vele hál.
Betyár embernek jó tanyája nincs,
Minden felől csörög rá rabbilincs.
Száraz bokorban huzza meg magát,
Átkozza a hűs őszi éjszakát.
Dömsöd, 1845. szeptember

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Dömsöd, Petőfi u. 205. GPS: Szélesség N 47° 5,795' Hosszúság E 18° 59,933'
Faj: 
Kocsányos tölgy
Kora: 
300-350 év
Magassága: 
40 m
Törzskerület: 
kb 7 m