Gyulai Csaba

A fa/facsoport története

A Szentkirályi utca 10. alatti társasház ház udvarán álló ecetfa az idén 99 éves! Története szorosan kapcsolódik a ház és annak egyik lakója családi történetével.
A házat 1897-ben építtette Szentkirályi Móric, bérpalotának. Lakótársunk, Nyitrai Tamás dédatyja, Neuhauss Gusztáv (1849-1931) a Pannónia Szálló akkori igazgatója volt, és az elsők között bérelt lakást a házban. A fa ültetésére abban az évben került sor, amikor napvilágot látott lakótársunk idősebb nagynénje, az említett Gusztáv elsőszülött leánya, Neuhauss Ilona - azaz 1911-ben.
A házat később a szomszédos Stühmer Csokoládégyár alapítója, Stühmer Frigyes vásárolta meg és építtette át, szolgálati lakásokat, kiszolgáló egységeket, raktárhelyiségeket alakítva ki.
Az udvarban található fa mindeközben megannyi tortúrán ment keresztül: a ház lakói közül néhányan megharagudtak rá, különféle mondvacsinált okokra hivatkozva mindent elkövettek a fa kipusztítása érdekében.
Sósavat öntöttek gyökereire, ágait tüzelőnek akarták felhasználni. Mindezek ellenére a fa bizonyította bámulatos élniakarását, házunknál is magasabbra nőtt.
Hogy a fa nem csak a ház lakóinak kedves, bizonyítja egy filmrészlet. Az 1970-es évek közepén készült egy portréfilm Gross Arnoldról, Kossuth-díjas grafikus-festőművészünkről. A filmen Gross rendhagyó
gyermeknapot tart: számára oly kedves, sok képén megörökített kisvasutat épített a Szentkirályi utca 10. alatt található ecetfa köré, melybe pesti sétái alkalmával szeretett bele.
Tervezzük, hogy újra megszervezzük a találkozást a fél éve 80. születésnapját ünneplő művész és a fél év múlva 100. születésnapját ünneplő fa között!
A film ezen a címen tekinthető meg:
http://videotar.mtv.hu/Cimkek/g/r/gross_arnold.aspx.
Udvarunk és fánk a film 04:21 percétől látható.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Budapest, Szentkirályi utca 10.
Faj: 
ecetfa
Kora: 
99
Magassága: 
25 m
Törzskerület: 
242 cm