Juhász Gábor, Horváth Zoltán

A fa/facsoport története

A SZISZI-FA
Álmos embereket visz reggelenként a valkói busz. Az ingázó dolgozók és a diákok magukba mélyedve merednek maguk elé. Pedig ha kinéznének jobbra, a két nagy hársfára, jobb kedvük lehetne.
Én gyakran odapillantok, tisztelettel,ahogy öreg aggastyánokra illik, hiszen 139 évesek. 1879. április 14-én ültette őket Huber Béla magyar királyi főerdész az erdészet előtt lévő tisztáson. Hogy miért pont akkor? A királyi pár (Ferenc József és a kedvelt Sziszi királyné) ezüstlakodalma volt aznap. Országszerte fát ültettek a tiszteletükre.
Huber Béla fiatalosban szedte a csemetéket, gommal (földlabdával) együtt. Az akkor 8 éves fákat visszavágta 1,8 méter magasságra. Gondozta őket féltve-vigyázva. Hol van már a királyi pár? Hol van Huber Béla? De a fák itt vannak, fáradhatatlanul ontják az illatukat, tisztítják a levegőt. Hogy máshol is őrzik-e még e fákat, nem tudjuk. Valkón sem tudják sokan, hogy nevezetes fák ezek. Talán kellene egy tábla…
Ahogy elhagyjuk a nagyerdőt, a községbe érve bizony hirtelen elfogynak a fák. Barátommal elgondolkoztunk. Milyen jó lenne meghonosítani, hagyománnyá tenni Valkón ezt a régi gondolatot! Jeles napokon ültethetnénk facsemetéket. Milyen szép lenne Valkó!
Megírtuk a helyi újságban az ötletünket ecsetelve a fák nélkülözhetetlen voltát, a hagyományok megőrzésének fontosságát, a környezetünk szebbítésének lehetőségét. Elolvasták-e az emberek? Ki tudja… Ha igen, tetszett-e valakinek? Sajnos nem kaptam visszajelzést.
Lassan elfelejtkeztem a dologról. Egy reggel magam is előrenézve ültem a buszon, a napi tennivalóimat sorolgattam magamban. Két diáklány ült előttem az ülésen. Egyik megbökte a másikat:
- Odanézz! Az a Sziszi-fa!
- Aha! Én is olvastam az újságban. A nővérem esküvőjén ültetünk majd egy fenyőt.
- A szomszéd nénink meg ültetetett egy fűzfát, amikor az unokája megszületett.
Kényelmesen hátradőltem, elvégre nem illik hallgatózni. Fejembe húztam a kapucnit, ne lássák az emberek, hogy magamban mosolygok…
Juhász Gábor

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Valkó, Szabadság út, Erdészet udvara
Faj: 
hársfa
Kora: 
139 év
Magassága: 
20m
Törzskerület: 
380 cm