Kovács Ferenc

A fa/facsoport története

Kerényi József tervezte a Kecskemétfilm Kft. Liszt Ferenc utca 21. szám alatti új épületszárnyát egy régi villaépület bővítéseként, még akkori nevén a Pannónia Rajzfilmstúdió kecskeméti műterme részére. Az 1998-ban megjelent önéletrajzi és pályakép kötetében így emlékezett munkájáról a Kossuth-díjassá lett építész: „Fennállásának 10 évében költözött egy belvárosi polgárházból”…az…”1971-ben létrejött kecskeméti rajzfilmstúdió az akkor városszéli villába. Ha a ház gazdája tudja, hogy az Alföldön nagyobb érték egyetlen fa, mint máshol egy kerek erdõ, akkor a tervezõ is kikerülheti a kerítéssel a meglévõ fát – favágás helyett.”
A megmentett fát egy nem mindennapos vihar 1990-ben a „kikerülő” kerítésre döntötte, de a gondos kezek (elsõsorban a kezdetektől stúdióvezetõ Mikulás Ferencnek köszönhetõen) a képen látható módon megmentették, mintegy mankót nyújtva a megerősített kerítés által a támaszra szoruló fának.
Ez egy követendő, vagy legalább megszívlelendő példa építészeknek és építtetőknek (különösen napjaink projekt-menedzsereinek) – bár minden építés beavatkozás a természeti környezetbe, nem feltétlenül jár együtt fakivágással…

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
6000 Kecskemét, Liszt Ferenc utca 21.
Faj: 
?
Kora: 
kb. 60-80 év
Magassága: 
kb. 12 m
Törzskerület: 
kb 60 cm