Kovács Gábor

A fa/facsoport története

Cselényi hárs.
Történet: 1812. február 8.-án Uramovszky Imre epöli lakos fakeresztet állítat a szomori útmentén, ezt 1847-ben Vibner András epöli mészáros teljesen restaurálta, és Simor János győri püspök úr /még esztergomi teológiai tanár minőségében/ áldotta meg. Helyére 1904. február 06-án az epöli hívek kőkeresztet állítatnak. A kereszt mellé két hársfát ültetnek melyek az idő folyamán teljesen egymásba olvadó lombkoronát képeznek. A gyökérzetük is teljes harmóniában van, hisz a közöttük lévő kereszt az elmúlt száz évben nem mozdult el.
Hagyomány: Keresztjáró napokon Dr. Erdős Mátyás atya idején, körmenettel jártak ki a kereszthez.
Szokás: a szőlőhegyről hazatérő emberek szép csokrokat hoztak, és elhelyezték a kereszt tövében lévő vázákban, majd azt a vizet öntötték hozzá, amit a nap folyamán erre a célra maguktól megvontak. Többen gyűjtik róla a virágokat, tea készítés céljából.
A két fa konszenzusának jelképe: egyesek szerint a keresztény házasok szép szimbóluma. Az idő halad tával, a két személy eggyé forr, egymást kiegészíti, segíti. Együtt bontják leveleiket, együtt virágoznak, de egymás támaszai az élet viharaiban is. Sorsuk oly annyira közös, és így tisztes korukra már, az egyikük elpusztulása a másik számára is végzetes lehet.
Mások szerint élő kápolna, melynek van két tartó oszlopa, róluk ágaznak el a tetőzet gerendái és szarufái, azok végén pedig a sok-sok levél cserép sorakozik. Nagy hőség idején jó lombjuk árnyékában megpihenni , mert néhány perc után már az ember kellemesen felfrissül.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Komárom-Esztergom megye, Epöl, Móricz Zsigmond utca folytatásaként 400 méterre Szomor irányába vezető földút mellett, a Cselény - hegy aljában.
Faj: 
kislevelű hárs
Kora: 
100 év
Magassága: 
20 m
Törzskerület: 
200 cm, ill. 300 cm