Nyíri Arborétumért, Természetért, Kulturáért Egyesület

A fa/facsoport története

Legendánk egyik szereplője az a törékeny fűz, melyre arborétumunk, s a környék is igen-igen büszke. Olvassák nyitott szívvel ezt a mesévé formálódott történetet!

Állnak majdhogynem kört képezve, - a fűzfák, melyek úgy mesélik valamikor táncoló tündérek voltak.
Ágaik szinte egymásba kapaszkodva keresik az eget.
Igen, ők egykor tündéri lények voltak, s most már ahogy látjuk örökké megújuló fákként élnek közöttünk.
Állítólag nagyon régen itt Sártelken ( nép csak így hívta ezt a helyet) a mocsárban éjjelente hajladozva, táncra perdülve, ringatózva, hegedülve járták a táncukat ezek a zöld fűztündérek.
Megirigyelve a jó kedvüket, tépte fűrészfogával, harapta, nyírta hosszú lombhajukat egy folyton éhes, fagyos lelkű manó, a kályhamanó. De hiába minden próbálkozása. A letört, levágott szálak helyébe újabbnál újabbak nőttek. Sőt hajkoronájuk egyre dúsabbá, testük, végtagjaik egyre vaskosabbá váltak.
A kályhamanó ám egyszer megleste őket. Látva, hogy az önfeledten táncoló, madarakkal fogócskázó tündérek nem veszik észre közeledtét, így varázsbotját elővette és suhintott feléjük tizenkettőt. Azóta lábaik földbe gyökerezve maradtak ott egy helyben. Csak hajkoronájuk nyúlik az égig, s ágaik egymást dörzsölve nyiszorognak beszélgetve a Holddal.
Testük vastag törzzsé fejlődött, otthont adva kicsiny állatoknak, s más növénykéknek.
Immár 200 esztendősek. Így mondják a sártelki öregek.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Nyíregyháza-Sóstóhegy és Nyírpazony-Kabalás határán (népi néven: Sártelek) Nyírpazony, Hunyadi utca végén letérve a földútra (térkép: arboretum.hu weboldalon)
Faj: 
Törékeny fűz (Salix fragilis)
Kora: 
200 év
Magassága: 
10-14m
Törzskerület: 
678cm