Petrás Arnold

A fa/facsoport története

Az Angolket nevű park az egykori Laszkáry-kastély parkjának maradéka. Petrás Arnold kertészmérnök kutatásaiból tudjuk, hogy a Laszkáry-család számára is fontos pihenőhely a fa és környéke. Lombkoronája alatt egy nagy kőasztal, kőpadokkal szolgálta a család és vendégei kényelmét. Fontos közösségi tér Romhányban ma is. Itt épült fel a sportcsarnok a ’80-as években, a hozzá tartozó pályákkal (labdarúgó, kosárlabda, röplabda, tenisz, futó). Itt tartja az általános iskola a testnevelés órákat, a szabadidősport és jelentős községi rendezvények színtere.
A parkban még él néhány fa az egykori Laszkáry-parkból, ezek között a legnagyobb, legöregebb és lenyűgöző a hársfa. Törzsében már egy hatalmas üreg van, amely az odvasodás következtében alakult ki. Ebbe a gyerekek szívesen elbújnak játék közben. Az üreg ellenére a fa élettel teli, csak ritkán veszíti el egy-egy vastagabb ágát, a szélkár következtében. Szükséges lenne hatékony védelem a fa további odvasodásának megállítására, mert veszélyt jelent az oda látogatókra. Lombkoronáját sajnos minden évben a Mycosferella károsítja.
Különösen a fiatalok kedvelik ezt a helyet. A hét minden napján gyerekek, társaságok, csoportok, párok keresik fel játék, felüdülés, pihenés, elmélkedés céljából.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Romhány, Arany J. u. 25/b.
Faj: 
Kislevelű hárs (Tilia cordata)
Kora: 
200
Magassága: 
25 méter
Törzskerület: 
502 cm