Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Hallgatói Önkormányzat

A fa/facsoport története

A Juhász Gyula Napok a Szegedi Tudományegyetem JuGyus hallgatóinak szervezett kulturális, művészeti és játékos sportrendezvény. A programot 1997-ben elindítók szándékai szerint mára Szeged legnagyobb felsőoktatási fesztiváljává nőtte ki magát, rangos kulturális és sportprogramokkal, koncertekkel, sok-sok bulival, tánccal és mulatsággal reggelig.
Juhász Gyula tiszteletére tartott háromnapos rendezvény alkalmával minden tavasszal juhászok és nyájak versengenek a király fele lányáért és egész birodalmáért, zene – bor – vigasság – mulatság, mely talán a legemlékezetesebb és legszórakoztatóbb egyetemi programok egyike.
Külön figyelmet érdemelnek a "Legyél Te a Csillagszemű Juhász" három napos vetélkedősorozat küzdelmei. A verseny – az értékes ajándékok mellett – a megtisztelő Csillagszemű Juhász címért folyik. A jelölteknek olyan embert próbáló feladatokkal kell megbirkózniuk, mint a hordószónoklás, a birkacipelés, a „küzdelem a medvével”, vagy a szamaragolás.
Az esemény színvonalát emeli, hogy a zsűrizésben Karunk legnépszerűbb oktatói vesznek részt immár 14 éve.
A Juhász Gyula Napok programjai összesen mintegy háromezer hallgatót mozgattak meg az elmúlt évek során, s ez így volt idén, 2010-ben is.
A rendezvénysorozat keretén belül minden évben más koncepcióra építjük a hallgatói megmozdulás és Kari összekovácsolás, s öntudat céljával szervezett nagy hagyománnyal rendelkező 3 napot. A JUGYUS virtus kialakítását idén Az Ökogengszterek Viadala címmel szerveztük, mely az ökológiai válság problémaköre körül forgott.
Mottónk tehát: „Az Ökogengszterek Viadala”, mely tulajdonképpen – játékos formában – a ’20-as évek gengszterstílusa vegyítve a környezettudatossággal. Utóbbi keretein belül programunkban szerepelt egy nagyszabású szemétszedés a Tisza-parton, melynek időpontja: 2010. április 21. 10 - 13 óra volt. A szemétszedés helyszíne a Lapos és környéke, melyet 3 konténernyi szeméttől szabadítottunk meg.
A feladatok felépítése is a természet és környezetvédelem, a szemétszedés, környezet tisztítása és annak megőrzése, a tömegközlekedés helyett biciklihasználat, a szegedi polgárok buzdítása és ötletgyűjtés volt, mely igen aktuálisnak mondható, s szintén a példamutatás célzatával került megvalósításra.
Célunk az volt, hogy felhívjuk elsősorban az egyetemisták és Szeged város figyelmét is arra, mennyi szemetet hagyunk magunk körül és a tiszta környezetünkért tennünk kell! Az SZTE JGYPK HÖK célja az volt, hogy minél több egyetemistát bevonjon a szemétszedésbe, hogy megmutassuk, az összefogás mennyit is jelenthet.
A programon kb. 400 JUGYUS hallgató vett részt, de a rendezvényre természetesen az egyetem többi karának hallgatóit és a lakókat is meginvitáltuk, sőt a meghívásunkat egy óvodás csoport is elfogadta.
2010. április 22-én a SZTE JGYPK Hattyas sori épületkomplexuma területén faültetésre is sor került a JUGYUS hallgatók közreműködésével, s egy emléktáblát is elhelyeztünk az ünnepi keretek között elültetett fa elé.
A faültetés különlegességét az adta, hogy ehhez hasonló hallgatói kezdeményezés az SZTE-n még nem valósult meg. Az elültetett növényt, mely a rendezvény szimbóluma is volt korunk ökológiai váláságával szemben, a Hallgatói Önkormányzat ajándékba kapta a Kar vezetésétől, s folyamatos gondozás alatt is áll. A fa szimbolizálja az összetartást, szimbolizálja azt, hogy a Jugyus hallgatók mozgósíthatók akkor is, ha környezetünk épsége a tét.
Igaz, nem a legkülönlegesebb fát ültettük el, de nekünk A FA, melyet közösen ültettük egy közös ügy érdekében.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
SZTE JGYPK 6725 Szeged, Hattyas sor 10.
Faj: 
A fát adományként kaptuk a Kar vezetésétől. Szimbolikus jelentése miatt, fajtával nem ismerjük.
Kora: 
1 év
Magassága: 
1.80 m
Törzskerület: 
10-12 cm