Szent Bertalan Főplébánia

A fa/facsoport története

A fa adatai
A Gyöngyösi Szent Bertalan Plébánia udvarán található hatalmas japán akác facsoport 4 db. fából áll. A csatolt fotóval egyezően balról jobbra haladva törzskerületük, 130 cm-re mérve a földtől, a következő: 1 fa - 220 cm
2 fa - 210 cm
3 fa - 180 cm
4 fa - 290 cm.
A facsoport érdekessége, hogy a 4 db. fa tulajdonképpen 2 db. fa, ezekből a legvastagabb a 4. teljesen külön álló. És ezt szeretnénk a versenyben elindítani.
De sajnos – vagy hála Istennek - a négy fa, olyan, mint ha egy „alomból” lennének. Az első és a harmadik fa, biológiailag is teljesen érdekes módon „N” alakban összenőtt. Ez az összenövés, hogy természetes-e, vagy esetleg mesterséges, ma már nem kideríthető, de minden esetre különös jelenség. A fák egészségi állapota, különösen az. „N” alakúaké, rossznak mondható az erőteljes bélkorhadás miatt. Ennek ellenére minden évben nagy lombot fejleszt – beárnyékolva ezzel teljesen a plébánia udvarát. Egyes ágakon a száradás jelei mutatkoznak. Szakszerű egészségi állapotuk javítása, megóvása szükséges volna.

A fa (csoport) története:
A fa, koránál fogva ahhoz a jeles eseményhez megy vissza, amikor a napóleoni háborúk idején, a magyar Szent Koronát Napóleon elől menekítve, Gyöngyösön az Almásy család házában rejtették el, két ízben, összesen negyvenkét napon át. Azért hozták ide, mert az Almásyak gyöngyösi ága koronaőr volt. 1809. június 15-én indult el másod ízben Almásy Pál koronaőr a koronával a Magyarországra bevonuló francia seregek elől Budáról. Különböző helyeken őrizték, így Gyöngyösön, saját házukban is. Ennek a koronaőrzésnek emlékére ültették az udvar közepére azt a négy kis japán akác facsemetét, amely különös alakot formálva ma a katolikus plébániának és a Szent Bertalan Templom Kincstárának udvara közepén áll. Tavaly ünnepeltük a Szent Korona gyöngyösi őrzésének 200. évfordulóját, és a védett és féltett fának szintén 200. évfordulóját.

Jeles személyek a fa körül:
Az 1781-ben Gyöngyösön született Hám János, a későbbi szatmári püspök, aki első szentmiséjét itt a Szent Bertalan templomban mutatta be, és mint a vendég megfordult az árnyas udvaron. A Batthyányi Kormány 1849-ben esztergomi érsekké választotta, Róma azonban Bécs hatására nem erősítette meg a kinevezését.
Kossuth Lajos, aki 1849. április 2-án a csapatokat megszemlélve, a ház falai között szállt meg.
Guba Pál piarista paptanár 1920-1952-ig, aki Ady Endre tanára és osztályfőnöke volt
Nagykárolyban, megőrizte Ady hozzá írt leveleit, és Gyöngyösön az első múzeumot megalította (ma: Mátra Múzeum).
Bozsik Pál nemzetgyűlési képviselő, aki 1916-1932-ig volt gyöngyösi plébános, és a rommá égett gyöngyösi nagytemplomot újjáépítette. Rákosi börtöneiben nyoma veszett.
Bárdos Lajos zeneszerző és karnagy, aki a Gyöngyösi Katolikus Énekkar díszkarnagya volt és többször vezényelte a kórust 1936-37-ben
Habsburg Ottó és felesége, akik 2000-ben jártak Gyöngyösön.
Mons. Piero Marini érsek, II János Pál pápa szertartásmestere

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
3200 Gyöngyös, Szent Bertaln utca 3.
Faj: 
Japán akác (sophora japonica)
Kora: 
200 év
Magassága: 
15-17
Törzskerület: 
290 cm