Újszász Város Önkormányzata

A fa/facsoport története

Újszász Jász-Nagykun-Szolnok megyei fejlődő kisváros. Az utóbbi évtizedben a városban jelentős fejlesztések indultak meg Európai Uniós támogatások igénybevételével. A fejlesztések egyik fő eleme az oktatási intézmények rekonstrukciója volt, melynek eredményeképpen az elavult, dohos, szinte életveszélyes, szűknek bizonyult régi iskolaépületek lebontásra kerültek. Két évvel ezelőtt, a bontási munkálatok megkezdésekor egy idős lakos, Norman László fordult a képviselő-testülethez, és érdekes és helytörténeti jelentőségű dologra hívta fel a figyelmet. A régi iskola épületek bontása kapcsán azzal a kéréssel fordult a képviselők felé, hogy őrizzék meg a Bajcsy úti volt iskolaépület óvoda felőli sarkán álló hatalmas öreg tölgyet. Indoklásként elmesélte a fa ültetésének történetét.
1929. október 6-án, az aradi vértanúk kivégzésének 80. évfordulóján az akkori negyedik elemisek Scháder Ede tanító vezetésével facsemetét ültettek az iskola sarkán a hősök emlékére. A tölgy azóta hatalmasra nőtt, de ültetésének eredete feledésbe merült. Újra eltelt 80 év. Az akkori negyedikes kisiskolások közül már csak kevesen élnek. Laci bácsi a 160. év forduló közeledtével emléktábla elhelyezését javasolta, melyet a képviselő- testület örömmel fogadott.

A tábla elhelyezésére 2009. október 6-án került sor. Emléktábla került a fa elé, nemzeti színű szalag a fa törzsére, mécsesek a fa köré. Az aradi vértanúk tiszteletére, a fa ültetésének 80., a hősök halálának 160. év fordulóján itt tartott megemlékezést Újszász lakossága, melyen jelen volt az akkori negyedik osztályból, a faültetők közül még köztünk élő Homonnai Imre, Nagy József és Norman László. Ők avatták fel a táblát, és helyeztek koszorút a hősök, és talán elhunyt társaik emlékére is.
Az emléktábla előtt azóta is koszorúk, virágok jelzik, hogy nem feledjük hőseinket, a hazánkért harcolókat. Városunkban így egy igazi jelentőséggel bíró, kedves emlékhely jött létre, melyet hosszú ideig szeretnénk megőrizni.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
5052 Újszász, Bajcsy-zs. út 16. és 18. szám között
Faj: 
kocsányos tölgy
Kora: 
80
Magassága: 
12 méter
Törzskerület: 
3 méter