A 100 éves platán

A fa/facsoport története

A vésztői nagy platánfa története
1911. február 7-én hívta meg a vésztői egyházközség Gönczy Bélát lelkipásztorának, aki állását 1911. február 23-án foglalta el. A beiktatáson Baltazár Dezső püspök úr vett részt április 24-én, aki a beiktatás emlékére ültette a platánfát.
Tavaly ünnepelte a város a fa ültetésének 100 éves évfordulóját a Platán Piknik keretén belül, amit a Református Egyház szervez minden év pünkösdjén a fa körüli téren. Dédszüleinkkel, nagyszüleinkkel nőtt fel a facsemete, ma gyermekeikkel, unokáikkal csodálják, pihennek árnyékában.
100 év alatt rengeteget fejlődött városunk: közutak, közvilágítás kiépítése, járdásítás, új épületek emelése, régiek korszerűsítése, mindezen változások ellenére a fa eredeti állapotában, saját helyén maradt meg.
A 25 méter körüli, tekintélyt parancsoló magasságával kitűnik környezetéből. A hatalmas platánfa a város központjában közterületen található, a református templom, a református iskola és szeretetotthon épületei veszik körül, ezért mondhatjuk: generációk találkozási pontja.
A fához való személyes kötődéseket bizonyítja, hogy lakossági kezdeményezésre hivatalosan is természetvédelmi értékként tartják számon. Reméljük, a gondoskodásnak köszönhetően sokáig gyönyörködhetnek benne a vésztői lakosok, vagy az itt megforduló vendégek.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
5530, Vésztő Bartók tér
Faj: 
platán
Kora: 
kb.:102 év
Magassága: 
20-25 méter
Törzskerület: 
300- 305 cm