Az Öko-Park jegenyefenyő óriása, aki élni akar!

A fa/facsoport története

A szarvaskői Öko-Park egyik gyöngyszeme "Ő", a környék legnagyobbika. A közel 100 éves különleges jegenyefenyő Heves Megyében, Szarvaskőben, Egertől 10 km-re a Bükki Nemzeti Park által körül ölelt 5000 m2-es területen, az Eger patak mentén él.
A fa jellemzői:
Latin neve: jegenyefenyő ( abies alba )
Örökzöld tűlevelű, törzse erős, egyenes. Koronája kúp alakú, meglehetősen szabályos. Az öregebb ágak majdnem vízszintesen állnak. A fa csúcsán lévő ágak vezérhajtásai csillogóak. A rügyek vörösbarnák, oválisak, nem gyantásak. Kérge sima, szürke, a tűlevelek 3cm csúcsa tompa, színük fénylő sötétzöld. A fonákon két ezüst fehér viasz csík látható, amelyek a lélegző nyílások. A csavarvonalban álló tűk sora kétfelé fésűszerűen áll, főleg az oldalhajtásokon a levelek csavarvonalas elhelyezkedésűek.
Falusi legendák szerint „Ő” élni akart. Túlélte az árvizet, tüzet, vihart, villámcsapást. Sátrat adott az alatta állóknak, árnyat az Öko-Park Panziónak és fészket a sárgarigóknak.
Az Öko-Park Panzió Kemping *** és Kalandpark 12 évvel ezelőtti építése során a déli homlokzat tervezése és kivitelezése speciális statikai megoldásokat igényelt és Ungvári Imre mérnök Úr hosszú ideig gondolkodott azon a műszaki megoldáson, melynek eredményeként sikerült megmenteni „Őt”.
Ma is vigyázó kezek óvják, és, hogy minél kedvezőbb legyen vízháztartása, az Öko-Park tetőszerkezetéből az ereszcsatornába kerülő esővizet mindkét tetősíkról bevezetjük a fa köré a teraszba épített gyűjtőbe, amelyből így elegendő nedvesség jut a gyökereihez. A jegenyeóriás az Öko-Park Vendégei számára fontos szerepet tölt be, hisz nyáron árnyékot ad, igy nem kell légkondicionálást alkalmazni, télen pedig havas pompájában gyönyörködhetnek. Teraszunk 2011-ben a KerTrend országos pályázatán különdíjban részesült, melyhez nagyban hozzájárult az általunk oly gondosan védett, Vendégeink által csodált és szeretett jegenyefenyő.
Ha utad Szarvaskőbe vezet, feltétlen keresd fel „Őt”, és a köré épített farönk borítású teraszon ülve élvezd koronája nyújtotta élményeket és az Eger patak csobogása mellett ágain megpihenő madarak énekét.

„A” fa vár Téged is az Öko-Parkban, a „Bükk Oázisában „ , ahol a természet átölel!

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
3323 Szarvaskő, Borsod út 9.
Faj: 
Jegenyefenyő
Kora: 
100
Magassága: 
35 m
Törzskerület: 
209 cm