Csanyteleki ovis juhar

A fa/facsoport története

Az óvoda az évek során többször is átépítésre került, de a Juharfa, mely az udvaron áll ezeket szerencsére túlélte. A legutóbbi átépítésnél a mellette álló fa már nem volt ilyen szerencsés, amit nagyon sajnáltunk, mert annak a törzsében talált lakóhelyet magának egy harkálypár. Szerencsére az építők is madárbarátok voltak, a fa törzséből kivágtak egy darabot, ahol az odú volt, azt átkötötték a Juharfa törzsére. A madaraknak legnagyobb örömünkre ez nem okozott gondot, továbbra is ott éltek, megfigyelési lehetőséget biztosítva a gyermekeknek. Az utóbbi két évben a harkályok helyére rigók költöztek. Ez a több évtizedes fa meghatározó eleme az óvodának, az óvodában folyó környezeti nevelőmunkának, hiszen vele együtt öregszik, de mégis kevesebb figyelmet kap.
A fa büszkén áll egy magában az óvoda udvarában. Teret ad a megfigyelésnek, árnyékában gyermekek, szülők hűsölnek. Ágai közt madarak bújnak meg a lombok alatt, de ott vannak, mert hangjuk hallik, s madárdaltól zeng az udvar.
A fa alatt kapott helyet az időjárás állomás, a madáretető, itató, néhány évelő virág, gyógynövény. Az óvoda minden csoportja választott magának egy fát, a „Mi fánkat”, melyet évszakonként megfigyelnek. Ez a fa a Katica csoport fája. A gyermekek egész évben figyelemmel kísérik változásait, tavasszal az éledését, levélbe szökkenését, hűsölnek alatta a nyári nagy melegben, gereblyézik ősszel a lehullott leveleket, télen etetik alatta a madarakat. A fa szerves része az óvodában folyó környezeti nevelőmunkánknak. Figyelve változásait észrevettük, hogy sok száraz ág van rajta, aminek okát jó lenne tudni. Reméljük, nem pusztul el. Megmaradásához gondozásra szorul. Az óvoda 1960-ban épült. A fát az akkori lelkes szülők ültették, mely az eltelt évek során nagyon sok megfigyelési lehetőséget biztosított a gyermekeknek. Simogathatták törzsét, kéregmintát vehettek róla. Lakóhelyet, fészkelési lehetőséget biztosított a kismadaraknak, elhullatott magvaiból kihajtott kis csemeték palántázásra, gondozásra nyújtott lehetőséget. Az időjárás, évszakok változásait, nagyon jól megfigyeltethettük, ezáltal számtalan sok ismerethez juttatva a gyermekeket. Reméljük, hogy még nagyon sok gyermeknek ad még megfigyelésére lehetőséget.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Csanytelek, Kossuth u. 12, 45°35'57.95" É 20°06'54.56" K
Faj: 
Juhar
Kora: 
50-52
Magassága: 
20m
Törzskerület: 
275cm