Fekete nyár, Pomáz

A fa/facsoport története

Ezen fa története is kutatásom tárgya. Nagy értéket képviselő, s jobb sorsra érdemes hazai nyár egyed az eddig nem publikált gyönyörű fa. Szabad állása miatt hatalmas ágakat növeszthetett, becsült bruttó fatömege eléri a 40 m3-t is . Jó egészségének örvend , évről évre gyarapszik és nagy jövő áll még előtte, ha időben rendezzük környezetét, ami mostoha bánásmód következményeként veszélyt jelent számára. A fa védette nyilvánítása folyamatban van, sajnos még nem kapott védelmet. Érdemes lenne a nagyközönségének is bemutatni...s ezáltal nagyobb megbecsülésnek örvendhetne.
Hogy a kíváncsiság növekedjen iránta több fórumon is szeretnénk bemutatni. Szomszédságában szellőző kémény, alatta szemétdomb, hozzáférhetősége nagyon nehézkes. Árnyékot adó, védelmet nyújtó termete lenyűgöző, madárvilága sokrétű ( pl. fekete harkály, szürke varjú, orvos galamb, szarka és kis énekesek is fellelhetők hatalmas ágai között.
Mostoha környezete, habitusa miatt hős fának is jelöljük...Sajnáljuk, hogy a nevezési határidő leszűkült, így nem sikerül teljes képet adni róla...jelenlegi határidőig...de minden fórumon küzdünk érte.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
1037 Budapest, Pomázi köz 8.
Faj: 
Fekete nyár
Kora: 
cca. 65 év
Magassága: 
29 m
Törzskerület: 
440 cm