A gyermeki szeretet táplálta fák

A fa/facsoport története

A jelölt két csemete egy több mint 100 éves tölgyfa gyermekei. A szülő Balázsovich Oszkár máltai lovag kastélyának parkjában nevelkedett. Ő az ingatlant egy apáca rendre hagyományozta akik óvoda ként is hasznosították az épületet. A park így mindig tele volt gyermekzsivajjal. A tölgyünk, illetve eredetileg egy páros mindig is a park dísze volt. Túl élt két világégést, komor és vidám napokat. Szerencséjére inkább vidámakat. Az államosítás után napjainkig a Művelődési Ház működik az épületben. A park évente több szabadtéri rendezvénynek ad helyszínt. Tölgyfánk nem csak a gyermekek kendvenc játszóhelye, hanem a fiatal házasulandók kedvelt fényképezkedő helye is volt. A mi képeink is alatta készültek. Egy szóval generációknak fűződtek szép emlékei hozzájuk.
Két éve az esős, viharos nyárelőn, családi, gyermeknapi rendezvény ugráló vára húzódott meg árnyékában. Ismét teleszívhatta magát a gyermekek szeretével, vidámságával. Este mindenki nyugovóra tért, majd a másnap ugyan úgy indult mint a többi hétköznap. Késő délelött furcsa tompa, recsegő hangra lettem figyelmes. Még körül is néztem, de nem találtam az okát. Kicsivel késöbb halottam amint az utcán izgatottan beszélgetik, hogy kidőlt az öreg tölgy. Testvére, már jó tíz éve kiszáradt, most ő is elment. Megdöbbentő látvány volt az égnek meredő gyöketreivel, összeroncsolt ágaival. Az emberek napokig jártak megnézni. elbúcsúzni tőle, régi emlékeket idézgetve. Egy ilyen látogatásom alkalmával fedeztem fel és hoztam haza e kis tölgycsemetéket azzal a szándékkal, hogy ha megerősödnek visszaültetem a régiek helyére, Voltak még többen is, de a parkgondozó fűnyírók áldozatául estek.
A törzse még most is ott van, félig az anyaföldbe kapaszkodva, de már élettelenül. A gyermekek azonban még most is körbeveszik. Játszótér épült köréje. A legizgalmasabb játék felkepaszkodni rá, végig egyensúlyozni a törzsön és a végén leugrani a "magasból".
Szeretném, ha nemsokára visszakerülhetnének szülőhelyükre és az időközben a szomszédságukból kivágott fák helyére is újak kerülnének. Ezért is gondoltam arra, hogy benevezem őket erre a pályázatra. Meg azért is, mert bár a tölgy az egyik leghosszabb életű őshonos fánk, környékünkön viszonylag ritka. Falunkban 3-4 idősebb példány található mindössze. Ha csak annyit érek el, hogy az emberek figyelmét felhívom, már akkor is nyertem.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
5215 Pusztamonostor Szabadság út 25
Faj: 
Tölgy
Kora: 
2 év
Magassága: 
30-40 cm
Törzskerület: 
0