Kőszegi Óriásplatán

A fa/facsoport története

Kőszegen, a Béke utcában, a tűzoltóság épülete mögött az egykori Unger kertben található nagyméretű juharlevelű platán. Az 1960 óta természetvédelmi oltalom alatt álló fa törzs-körmérete közel 9 méter, így hazánk legnagyobb platánjainak egyike. Néhány városismertető kiadvány "500 éves platánként" említi, hatalmas mérete ellenére kora azonban legfeljebb 200 év lehet.
Ugyan a fa hatalmas méretével, és viszonylag öreg korával is méltó arra, hogy szélesebb körben is ismertté váljon, Egyesületünk most mégsem ezért nevezi a versenybe. Véleményünk szerint egyedülálló, hogy egy ekkora fa egy település történelmi belvárosában álljon. Az Országos Kéktúra kezdő- illetve végpontja Kőszeg városához kötődik; a belvárosi szakasz a fa mellett vezet el, így minden Kéktúrázó megcsodálhatja a fát. A kiépítés alatt álló, határokon átívelő zarándokút, a Mária út szintén a fa mellett vezet el.
A fához kötődő, ma már talán kevésbé ismert „legenda” szerint a közel 350 éves múltra visszatekintő kőszegi gimnázium diákjai, valamint a korábban a városban működő katonai alreáliskola tanulói már a múlt évszázad elején is fontosabb vizsgáik, így az érettségi előtt is meglátogatták a fát, annak tövébe helyezve tankönyveiket megpihentek, s így „szállt beléjük a tudás”. A "tudást adó óriást" minden bizonnyal az idén 100 éve született Ottlik Géza, az Iskola a határon című híres regény szerzője is meglátogatta, amikor az 1920-as években itt diákoskodott.
Nincs kőszegi, aki nem ismerné, és ne szeretné a fát.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
9730 Kőszeg, Béke utca, É 47°23’21” K 16°32’40”
Faj: 
Juharlevelű platán
Kora: 
kb. 200 év
Magassága: 
kb. 28 méter
Törzskerület: 
893 cm