Kriszti fája

A fa/facsoport története

Egerben, a Szvorényi utcában, a volt kis játszótéren 7 éve áll egy fiatal 10 éves díszalma fa
(Malus x purpurea - Piros díszalma). 3 méteres magassága, 8 cm törzsátmérője illetve életkora is mutatja, hogy a fák életidejéhez képest még nagyon fiatal, mégis fontosnak tartottam jelölni az Év Fája címre.
Ez a sudár termetű fa tavasszal kis piros leveleket hajt, majd élénk rózsaszín, gyönyörű virágokat hoz. Virágzásában az egyik legszebb díszfa. Ahogy elhullajtja a virágait, levelei növekednek ugyan, de a többi fáéhoz képest kicsik maradnak. Színük azonban a bordós pirosról zöldre váltanak, a virágaiból pedig kb. jó cseresznye nagyságú, piros díszalma termések lesznek.
Pompázatosságával, üde fiatalságával és változatosságával egy fiatalon eltávozott lánynak állít emléket. Deák Krisztinának, aki személyes barátom volt, a legjobb. Igazi rokonlélek. Krisztina itt tanult, élt és dolgozott Egerben. Olyan személyiség volt, aki megérdemli, hogy emlékezzenek rá, hisz – sajnálatos módon rövidre szabott pályafutása alatt – nagyon sokat tett a város kulturális életéért.
Miután elvégezte az Eszterházy Károly Főiskola magyar-történelem szakát, a Forrás Gyermek- és Szabadidőközpontban dolgozott. A most már EKMK részeként működő intézmény ismert, évről évre megrendezett programjainak szervezése és az ezeken való közreműködés mellett, többek között nevéhez fűződik a diákszínpad patronálása, akikkel sok sikeres előadást hoztak létre. Krisztinának ez volt a kedvenc területe, nagyon szerette a színházat. Olyan újszerű és nívós programokat honosított meg az intézményben, amelyhez az ő tehetsége kellett. Például az ő munkája által valósult meg a városunk első garantált idegenforgalmi programja az Eger kis csillagai c. musical a Dobó téren. Segítségével fejlődött a diákszínpad olyan színvonalra, hogy neves operaénekesünk Gregor József vállalta a munkát a gyerekekkel a Pomádé király új ruhája c. gyerekoperában. Ő szervezte az első rajzfilmfesztivált Egerben, ahol sok híres, magyar rajzfilmkészítővel találkozhattak a gyerekek. Az ő ötletéből született az azóta is évente megrendezésre kerülő „Ötágú síp üzenete” vers- és prózamondó verseny, amelyen hazai és a határon túli magyar ifjúság vesz részt.
Krisztina sajnos 2004 második felében megbetegedett, betegségének pontos okára nem derült fény. 2005 januárjában került kórházba, és 2005. április 22-én távozott közülünk. Miután családja úgy döntött, hogy hamvait hazaviszik, lakótársai kezdeményezték, hogy a Szvorényi úton lévő albérlete közelében ültessünk emlékére egy fát. Ezzel a barátok és ismerősök egyet értettek. Az önkormányzat ki is adta az engedélyt a játszó tér területére való faültetésre.
Személy szerint nekem is szükségem van egy helyre, ahol gondolhatok rá, gyertyát gyújthatok érte Mindenszentekkor, ahová kivihetem a megemlékezés virágait. Hiányzik…, nagyon. Olyan barát volt, amilyet jó, ha egyszer találhat az ember életében. Fájdalmas, hogy ilyen korán kellett elveszítenem, de mégis nagyon örülök, hogy ismerhettem, és megtisztelt azzal, hogy a barátja lehettem.
A díszalma nagyon jó választás volt, egész évben gyönyörű. Szép és kedves, mint amilyen Krisztina volt. Köszönet annak, aki ezt választotta.
A fa alatt elhelyezett emléktábla, amit sajnos elloptak, de amelynek pótlása folyamatban van a következő idézetet tartalmazza:

„Mert vagy nekem, hogy gondomat viseld, és vagyok neked, hogy gondodat viseljem... Vagyunk egymásnak, hát ez az..."
John Steinbeck
Kriszti fája 2005.

Eger, 2012. június 29.

U.i.: A képek a fáról most készültek, sajnos virágzáskori nem készült még róla.

Tisztelettel:

Leányvári Judit

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
3300 Eger, Szvorényi úti játszótér
Faj: 
Malus x purpurea - Piros díszalma
Kora: 
10
Magassága: 
3
Törzskerület: 
8 cm