A pátyi csüngő japánakác

A fa/facsoport története

Kisiskolásként sóvárogva néztem a kerítés mögött álló gyerekmagasságú fácskát: földig csüngő sűrű ágai alatt milyen jól el lehetne bújni. (Sokat bújócskáztunk.)
Mára túlnőtt a ház ereszén. Ha alá állok, eltakar. Törzse bütykös, mint egy öreg kéz. A korona alatt óriáskígyóként tekeregnek ágai, kusza összevisszaságban.
Kívülről nézem lombkoronáját, egyik oldalról méltóságteljes bölényt, a másik oldalról székesegyház fenséges kupoláját idézi.
Öreg, talán 90 éves, és gyönyörű!
Méretei és formája alapján azt gondolhatná az ember - fő út mellett él a a fa -, hogy sokan meg-megállnak előtte, alatta hűsölni, gyönyörködni. Ez a ,,bölény" azonban csendes, egy cseppet sem hivalkodó.
Érdekes, hogy pont ez a csendesség ragadott meg! Ugyanis közel tíz éve csak zöldbe, rozsdába, ,,kopár-ba" és fehérbe öltözve látom. Tavasszal és nyáron olyan, mint most a képen, halvány- majd harsány zöld gyerekbölény, azután rézvörös székesegyház kupola. Télelőn kopár, szinte csont és bőr, majd télre fehér ruhát ölt mikor végre havazik.

És a hiány ami felkeltette érdeklődésem.

Ugyanis a Sophora japonica Pendula - így hívják tudós körökben - ritkán virágzik.
Közel 10 éve nem látták virágba borulni, pedig most nyugodt éveket él.

Korábban átvészelt egy háborút, az azt követő építkezést - régi parasztház állt szomszédságában.
Sokáig csendes kettesben élt a fa és düledezett a ház, majd fél évtizede újabb építkezés, és azóta nyugalomban telik a fa élete nap, nap után.

Gyerekbölénytől a rézkupoláig.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
2071 Páty, Rákóczi út 42.
Faj: 
csüngő japán akác
Kora: 
90 év
Magassága: 
6-7 méter
Törzskerület: 
200 cm