Magányos cédrus

A fa/facsoport története

A fa története:

Budapest II. kerületében Nyéken található, a fővárosi famatuzsálemek egyik legkülönlegesebb példánya, a libanoni cédrus, amelyet 1999-ben vett védelmébe a Fővárosi Önkormányzat, közel 4377 négyzetméteres, törvényes oltalom alatt álló területet biztosítva neki. A védett fa pontos kora nehezen megállapítható, körülbelül 110-130 év közé tehető. Magassága meghaladja a 15 métert törzskerülete 360 cm. A Kárpát-medence egyik legidősebb fája, országszerte is csupán hat példány él belőle. A libanoni cédrus Magyarországon nem őshonos, eredeti hazája Libanontól északi irányba található, egészen a törökországi Taurusz-hegységig tart.

A városi legenda szerint a híres operett énekes Fedák Sári ültette a cédrust villája kertjében, ami állítólag a közeli Hűvösvölgyi úton volt található. Az egykori kert létezésére nincs bizonyíték mivel az operett énekes házának és a hozzátartozó parknak még a maradványai sem fedezhetőek fel a környéken.

Az viszont tény, hogy Budának e része már a 1800-as évek végén kedvelt kiránduló hely volt, igaz akkor még a budai hegyoldalakat szőlő fedte. Az 1870-es években kezdte el működését a közelben a Huber vendégfogadója, és nemsokára kedvelt pihenőhely lett a Budán lakók körében. A fogadó most is működik, így feltételezhető, hogy a fát a fogadós vagy egyik kertészethez értő családtagja ültette. Érdekes az is, hogy ezt a cédrust éppen akkor ültették, amikor az ismert festő Csontváry Kosztka Tivadar megfestette híres Libanoni Cédrus című festményét. Nem csoda, hogy a kertészek e fajta mellett döntöttek, hiszen páratlanul elegáns és évezredek óta jelképe az erőnek, a hatalomnak és a méltóságnak.

Manapság ez az országszerte egyedi fa kedvelt pihenőhely Apáthy-szikla felé a túrázóknak. Sokan járnak fel hozzá, hogy megcsodálják egyediségét és páratlan szépségét.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
1025 Budapest Kondor utca 5.
Faj: 
Cedrus libani
Kora: 
megközelítőleg 130 év
Magassága: 
15 méter
Törzskerület: 
360 cm