A Városligeti-tó mentén álló évszázados platánok

A fa/facsoport története

A Városligeti-tó partján álló 180-200 éves platánok bármelyike megérdemelné a nevezést, így mi ezt a facsoportot indítjuk, melyek a főváros legidősebb fái közé tartoznak. Sajnos létük állandó veszélyben forog, az élőhelyükön történő folyamatos tervezett, vagy éppen meg is valósuló beruházások miatt.

A platánok az 1800-as évek elején (1818 és 1830 között) ajándékként érkeztek a Városligetbe József nádor felajánlásaként, akit bátran nevezhetünk a Ligetvédők elődjének, hisz ezzel a cselekedetével a nemességet szerette volna motiválni, hogy kövessék ebben, és a Városliget zöldjét bővítsék.

Viszonylag kevés fa maradt meg ilyen régről, a különböző korszakok pusztításai miatt, de akik mégis igazi túlélők voltak eddig, most ők is veszélybe kerültek.
Itt az idő, hogy megmutassuk, mennyien szeretjük ezeket a fákat és megvédjük a régi idők „környezetvédőinek” hagyatékát!
____
Kiegészítés a hős fa jelöléshez:

Ebben a kategóriában olyan fák indulnak, melyek élete veszélyben van.
Fogjunk össze, és ha sokan mutatjuk meg, mennyien szeretjük őket, még nagyon sokáig háborítatlanul megmaradhatnának élőhelyükön!

A Városliget közpark jellegének megóvásáért évek óta küzdenek szakmabeliek és civilek egyaránt. Immár több, mint 450 napja vigyázzuk azt folyamatos jelenlétünkkel.

A küzdelem során már több ezer ember állt ki a Liget fái mellett. Ha ezek a fák ekkora összefogásra sarkallták az embereket a mai világban, úgy gondoljuk, hogy valóban megérdemlik a hős jelzőt (is)!

Bővebb információk folyamatosan a fáról és élőhelyéről: https://www.facebook.com/ligetvedok/

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Budapest - Városliget ( a Városligeti-tó partja, koordináta: 47.513817, 19.083098)
Faj: 
Platanus × hispanica
Kora: 
180 - 200 éves
Magassága: 
kb 32 méter
Törzskerület: 
kb 450 cm