A Csicsergő tagóvoda platánfája - Csicsergő fa

A fa/facsoport története

A Csicsergő tagóvoda platánfája - Csicsergő fa

„Jókai Mór: ÜLTESS FÁT!

Ültess fát!
Hogyha mást nem,
lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot,
messze érzed illatát.
Kis madárka száll reája,
ingyen hallgathatod szavát.
Ültess fát!”

Óvodánk, a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda Csicsergő Tagóvoda udvarának közepén áll egy terebélyes platánfa, melynek története hosszú évtizedekre nyúlik vissza.
Budafok-Hároson, a Kísérleti lakótelep tövében építették óvodánkat 1972-ben. Folyamatosan bővült, szépült az udvarunk, egyre több fa díszítette, így került az 1980-as évek elején az udvar közepére a mi platánfánk. Az évek során egyre nagyobb lett, egyre hatalmasabb lombkoronát növesztve. Árnyékában évtizedek alatt gyermekek ezrei játszottak, pihentek meg. Egykori óvodásaink ma már gyermekeiket hozzák óvodánkba, sokszor elidőznek, megpihennek a platánfa lombja alatt. Közösségünk életében meghatározó a szerepe a mai napig, mesejátékok, vásárok, bábelőadások, Föld napi rendezvények zajlottak le a koronája alatt. Fiatal korában a május elsejei ünnepek főszereplője volt, Május fának díszítettük fel a gyermekekkel közösen. Jelenleg kerékpárpálya van körülötte, a gyermekek önfeledten hatják kétkerekűjüket tövénél.
Gyermekeinket a mindennapok során közvetlen és közvetett környezetünk megvédésére, szeretetére, a környezetünk iránt érzett felelősség kialakítására neveljük. Ennek első színtere óvodánk udvara, ahol közvetlen tapasztalatot szereznek a gyermekek arról, hogyan törekedhetünk természeti értékeink megóvására, hogyan kell gondoznunk, ápolnunk a fáinkat. Madáretetők kihelyezésével gondoskodunk télen a kismadarakról, melyet, mint Tordon Ákos: Madárszálló című versében írja „Majd meghálálják tavasszal, madár füttyel, madárdallal.” Csoportszobáink ablakából láthatjuk és hallhatjuk a platánfán megpihenő és élelmet kereső, fészekhez gallyak, levelek után kutató madarak énekét. Az évszakok változásait folyamatosan megfigyelhetjük rajta: nyáron hűvöset nyújtó hatalmas lombkoronáját, ősszel színpompás leveleit, gömbbe tömörült egy magvú makkocska termését, télen kopár ágain ringatózó fennmaradt terméseket, tavasszal üde zöldben pompázó gallyait. Terméseit, leveleit, lehullott kérgét csoportszobánk díszítéséhez, barkácsoláshoz folyamatosan felhasználjuk; élősarkunk polcain is megtalálhatóak maguk a termések és a belőlük készített alkotások is.
Óvodánk jelképe lett ez a platánfa, melynek stilizált formája 2008 óta, a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda létrejötte óta szerepel címerünkben. A Csicsergő fa története 1990-re nyúlik vissza, ekkor gondolták úgy óvodánk vezetői és dolgozói, hogy ez a platánfa jelképezi legjobban óvodánkat, az óvodánkba járó gyermekek, szülők, pedagógusok, dolgozók közötti összetartozást. A fára öt kis mosolygó gyermekfej került, ezzel jelezve, hogy a fa gyermekek között él. Később az óvodák egyesítésével négyszínű lombkoronát kapott, mely négy óvoda összetartozását jelképezte. A további óvoda összevonások után, 2008-ban újra visszakapta eredeti formáját, továbbra is az összetartozást jelképezve.
Nevelőtestületünk a szülők, valamint régi óvodásaink támogató ajánlásával úgy gondolja, hogy az óvodánk udvarán álló platánfát méltónak találja az Év fája címre.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
1222, Budapest, Vöröskereszt utca 13.
Faj: 
Platánfa
Kora: 
31-33 év
Magassága: 
20-25 méter
Törzskerület: 
191 cm