"Ha én mesélni tudnék..." a Mikepércs főterét díszítő japán akác

A fa/facsoport története

Mikepércs főterét díszíti a több száz éves japán akác, mely matuzsálemként számos történetet mesélhetne, melyeknek szemtanúja volt. Láthatta fiatal gyermekek első lépését, szerelmes párok első csókját, hallhatta idősödő házastársak szóváltásait, nyugdíjas szép korúak pletykáit. Többen elmesélték, hogy régi lelógó koronája alá gyakran bújtak el a szülői szigor, vagy a kíváncsi tekintetek elől. Volt, ki alatta pihent meg a nyári tűző napon, és frissült fel egy kicsit, mielőtt tovább indult.
A Fa tövében évszázados kút állt, ami pihenő és itatóhelyként szolgált a Debrecen - Nagyvárad között ( Váradi út) utazóknak, kereskedőknek. Tanúja volt az 1848-1849-es szabadságharc jó néhány hadi eseményének, Nagy Sándor József vezette ütközetet, a két világháború zajló eseményeit. Itt alakult ki a település központja, mondhatjuk úgy is, hogy a fa köré épült.
Átélhette, mikor lovak rótták az őt körül vevő utakat, mikor megjelentek az első autók, túlélte a főtér teljes felújítását, és a település szívévé vált, az itt élőkkel együtt él együtt lüktet és mulat velük.
szeretnénk, ha ez így is maradna és a rohanó világban megtartaná nyugodt, hűs ölét a megfáradt utazók, gyermekek, idősek számára. Reméljük, hogy unokáink és azok gyermekei is megpihenhetnek az öreg akác árnyékában.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
Mikepércs Főtere
Faj: 
Japán akác
Kora: 
180-190
Magassága: 
15,5 m
Törzskerület: 
280 cm