A pécsbányai ezeréves szelídgesztenyefa

A fa/facsoport története

Az ezeréves gesztenyefa

Az ezeréves gesztenyefa a legendák szerint már kerek ezer éve a Pécsbányatelep északi részén lévő szelíd gesztenyefákkal beültetett terület szélén áll. Sajnos mára a vén gesztenyefát már elhagyta az élet, és csak vaskos csonkját csodálhatják meg a Kultúrház kertjébe látogatók, maradványai azonban jelenleg is szép látványt nyújtanak, mivel egykori lombkoronája helyét dúsan benőtte a borostyán.
A fa múltját igencsak kalandos és rejtélyes történetek lengik körül. Sok személyes megemlékezésben olvashatunk a hős fáról, de a pontos krónikáját eddig még senki nem írta meg, így ezt valószínűleg örök homály fedi majd.
Sokaknak sokfélét jelentett az öreg gesztenyefa, neveztek el róla vendéglőt, buszmegállót, s ki tudja hőskorában talán még randevúk árnyékos helyszínéül is szolgált.
A hányatott sorsú fának 2004-ben a Mecsek Egyesület emlékkövet állított, ezzel tisztelegve a fa szép kora és az idő elleni kitartó küzdelme előtt.
A fának otthont adó épület a XX. század elején a Dunagőzhajózási Társaság társulati kaszinójaként és vendéglőjeként, 1945 után kultúrházként funkcionált, majd a helyi iskola költözött bele, napjainkban pedig Pécsbányatelep Közösségi Házaként működik.
A Közösségi Ház a pécsbányai közösség életében és történetében fontos szerepet betöltő helyszín. A házban működik nyugdíjas klub, ifjúsági klub, tanfolyamok, bálok, bulik, ünnepségek kerülnek benne megrendezésre, emellett pedig a helyiek kedvelt találkozási pontja is. A rendezvények nagy része - főleg a nyári hónapokban - a kertben zajlik, így az ezeréves állandó, megszokott szereplője a közösségi programoknak, húsvétkor csokitojások búvóhelye, hétvégénként zenés mesék díszlete, máskor pedig sorversenyek állomása. A sok közös élmény által így idővel a településrész és a közösség emblematikus alakjává vált.
A külön utakat járó vén fától nem messze kezdődő pécsbányai Gesztenyés városszerte nagy népszerűségnek örvend, kedvelt túracél, helyi jelentőségű természetvédelmi terület, számos, az ezerévesnél ugyan fiatalabb, de szintén szép kort megélt fával. Sajnos mára a fákat megtámadta egy kéregrákosodást okozó gombafaj és erősen megkárosította a szelídgesztenyést, amely pedig a helyi közösség nagy kincse, gyönyörű kirándulóhely, finom termést adó és sok lehetőséget magában rejtő terep, amely egy kicsit több figyelemmel és gondoskodással képes lenne a jelenleg hullámvölgyben tengődő településrészt új energiával megtölteni és felvirágoztatni.
A pályázatunk célja azon kívül, hogy tisztelegjünk az ezeréves figyelemreméltó kora és története előtt, hogy felhívjuk a figyelmet a pécs(bánya)i gesztenyés értékére és veszélyeztetettségére, és ezáltal minél hatékonyabban tudjuk azt megvédeni, karbantartani, szépíteni.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
7627 Pécs, Geszenyés utca 17.
Faj: 
szelídgesztenye
Kora: 
1000
Magassága: 
4 méter
Törzskerület: 
4-5 méter