Az abonyi tölgyfa

A fa/facsoport története

Egy közel 80 éves tölgyfa igen szép, tekintélyt parancsoló látványt nyújt nézőjének.
Az Alföldön, Abony város központjának egy kis szegletében minden évszakban megcsodálhatjuk egy magányosan álló tölgyfa pompáját.

Története a távoli múltra tekint vissza, sokan nem is emlékezhetünk rá. Hatalmas lombkoronája alatt sétálva, a fa terméséről inkább óvódás vagy kisiskolás, kedves és játékos emlékek juthatnak eszünkbe.

Néhány méterre a tölgyfától látható egy Krisztus szobor, melynek márványtalapzatán az alábbi írás olvasható:

Istenért, Hazáért, vértanúhalált szenvedtek 1919. év május 3-ik napján Sarudi Battik Béla,
Piros Jenő, K. Molnár József, Telek Fehér Mihály, Lajcsák István, Dohy Gábor.
Nemzetek jóléte, élők keze gondja, dicsősége, mártírok homlokára fonva.

Az eredeti szobrot - melyet a vértanúk emlékére emeltek - 1921. május 16-án avatták fel. Az eseményre Horthy Miklós kormányzó is leutazott, kíséretében őrnagyok, vármegyei alispánok, szárnysegédek. Az avatás Madarász József abonyi főszolgabíró emlékbeszéde után a szobor leleplezésével folytatódott, majd Horthy Miklós kormányzó szólalt fel:

„Azért jöttem ide Abonyba, hogy kifejezzem legmélyebb elismerésemet annak a nagyközségnek, amely a hazának vitézeket és vértanúkat egyaránt tudott adni. (...) Ma, amikor fájdalmas emlékezéssel hajtjuk meg a tisztelet zászlóját az Abony-i vértanúk előtt, kiknek hazafiságát ez a szobor fogja hirdetni nemzedékről nemzedékre, merítsünk erőt az ő dicső emlékükből a nemzet jövőjének, boldogságának előkészítéséhez! “

A második világháború elején súlyosan megsérült a szobor, így 1945-ben elbontották, majd a restaurálását követően a katolikus plébánia udvarára állították.

Feltehetően, a szobor áthelyezését követően ültették a tölgyfát - néhány abonyi lakos emlékezése szerint már a 20-as vagy 30-as években-, nem feledve a történelmi helyszín jelentőségét. A tölgyfa nemcsak a lebontott szobrot helyettesítette, hanem megtestesítette, és ma is determinálja mindazt az erőt és bátorságot, mely az elhunyt hazafiak lelkében élt 1919-ben, 100 évvel ezelőtt.
2001. szeptemberében az emlékhelyre új Krisztus szobrot állítottak Abony Város Önkormányzatának támogatásával, mely néhány elemében eltér az eredeti szobor formájától.

A szobor és a tölgyfa nemcsak a vértanúk családtagjainak, leszármazottjainak fontos. Hiszen múltunk része jelenünknek, egy közösség, egy város számára is fontos saját történelmének minden darabja, minden fája.
Látnunk kell mindezekben az összetartozást, a közös múltunkat, hogyan emelkedünk felül fájó emlékeken és merítünk erőt, mindig bízva, és hinni egymásban.

A fa ezt az erőt és életrevalóságot, az életet és annak körforgását szimbolizálja.
Reméljük, még sok-sok évtizedig csodálhatjuk.

Képek a fáról/facsoportról
A fa/facsoport adatai
Fa/facsoport elhelyezkedése: 
2740 Abony, Ceglédi út - Dózsa György utca sarok
Faj: 
tölgyfa
Kora: 
75
Magassága: 
17 méter
Törzskerület: 
3 méter0